דלג אל

סוכות, ט"ו תשרי

סוכות, ט"ו תשרי

"חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ שִׁבְעַת יָמִים בְּאָסְפְּךָ מִגָּרְנְךָ וּמִיִּקְבֶךָ וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ"
חג הסוכות, השלישי בשלושת הרגלים, מתאפיין ככל חג יהודי במצוות ובאירועים ייחודיים שהעשירו את המסורת היהודית לאורך הדורות.

חג אוניברסלי

זהו החג האוניברסלי ביותר בחגי ישראל. הוא מבטא את שמחת היהודי, כמו כל עובד אדמה אחר בעולם, על איסוף פרי עמלו, ובו מתפלל היהודי ומצפה לגשם – תפילה וציפייה המאחדות את כל עובדי האדמה בעולם.
נוסף על כך חג הסוכות מבטא את הקשר בין עם ישראל לארצו, בין העם העברי לעברו ההיסטורי. החג על סמליו מזכיר את תקופת הנדודים במדבר סיני. המשפחות שיצאו ממצרים הפכו באותה עת לעם וקיבלו את התורה. את כל החגים חוגג היהודי בביתו, ואילו בחג הסוכות הוא עוזב את בית הקבע שלו ועובר להתגורר בסוכה ארעית, זכר לסוכות שבנו בני ישראל וישבו בהן בעת נדודיהם במדבר.

למה נקבע חג הסוכות דווקא בחודש תשרי?

מצוות הסוכה היא לזכר יציאת מצרים. שואלים חז"ל: למה לא קבעו את החג בחודש ניסן שבו יצאו ישראל ממצרים? משיבים על כך חכמים שלא היה שום ייחוד בבניית סוכה ומגורים בה בחודש ניסן. בחודש זה, באביב, טבעי שאדם יוצא מביתו לנפוש בסוכה בטבע. אבל בחודש תשרי, שעה שמתחילים לרדת גשמים ובני אדם מסתגרים בבתיהם, בולטת מצוות הישיבה בסוכה.

חזרה לראש הדף

תרבות יהודית - ישראלית

שְׁלֹשֶׁת הָרְגָלִים וְעוֹנוֹת הַשָׁנָה (כיתה ב)

על חַג הַמַּצּוֹת וְחַג הַשָּׁבֻעוֹת וְחַג הַסֻּכּוֹת. היחידה משלבת תכנים מתחומי תרבות יהודית-ישראלית וחינוך לשוני.

לכל חודש יש שם: שְׁנֵים עָשָׂר יְרָחִים (כיתה ד)

ביחידת הלימוד שלפנינו נלמד את השיר "שנים עשר ירחים" מאת נעמי שמר ובאמצעותו נבקש: לזהות כיצד משתקפת הזיקה לארץ ולטבע בשיר, לזהות את המחזוריות של מעגלי השנה ועונות השנה ולעמוד על ההקשר ההיסטורי והחקלאי של מעגל השנה. להכיר ולחקור את שמות החודשים העבריים ומשמעותם.

גֶּשֶׁם בְּעִתּוֹ: "טל ומטר על פני האדמה" – בשירה, בתפילה ובפיוט (כיתה ד)

השיר שלפנינו פותח פתח להציץ בגשם שבחלון, כמעין שער לנפש האדם – לתקוות, לתפילות, לזיכרונות ולחששות. אנו מזמינים אתכם בעזרת השיר (וכן שירי גשם נוספים, פיוטים ומקורות רבים ביחידת הלימוד) להיפתח ולהקשיב מחדש לשירת הגשם.

אוֹרְחִים לַחג: על האושפיזין בּסֻּכָּה (כיתה ד)

ביחידת הלימוד שלפנינו נלמד על מקור החג, מצוותיו ומנהגיו כפי שהם מוצגים בתורה ובמסורת הדורות נדון ונרחיב על מנהג הכנסת האורחים בסוכה ובחיים האישיים, וגם בתרבויות אחרות. נשיר ונלמד את השיר "אורחים לחג", ונכיר את האורחים (האושפיזין( בסוכה, נכיר ניבים וביטויים הקשורים לחג הסוכות.

חומרי למידה ויחידות מומלצות לחגי תשרי

יחידות לימוד לחגי תשרי, המותאמות לכיתות השונות על פי תוכנית הלימודים, עם זאת, ניתן להשתמש בחומרים גם לכיתות אחרות, בהתאם לשיקול דעתכם

חזרה לראש הדף

בחנו את עצמכם!

בחנו את עצמכם!

גם מתוך שינה כולנו יודעים להגיד שבסוכות בונים סוכה ונהנים מחופשה מהלימודים, אך עד כמה אתם באמת אתם מכירים את סוכות? זה הזמן לבדוק. שחקו!

אין כמו חג הסוכות. בונים סוכה, מקשטים אותה ויושבים עם כל החברים והמשפחה. בחלק בלתי נפרד מהחג אנו כמובן גם מתארחים, אז באיזו סוכה תתארחו השנה?

לפני שחוזרים לעבודה וללימודים, נותר לפנינו חג אחרון - שמחת תורה. אז רגע לפני שחוזרים לשגרה, בדקו עד כמה אתם באמת מכירים אותו. שחקו וגלו

אולי תתעניינו גם ב...

מַלִידָה, ט"ו בשבט
בט"ו בשבט מקיימים בני הקהילה היהודית מהודו 'בני ישראל' את המַלִידָה, טקס של תקווה לברכה ליבול, לפריון ולשפע. הטקס פונה אל האלוהים ואל אליהו הנביא, דמות מרכזי...
יום הזיכרון ליהודי אתיופיה כ"ח באייר
למה קבעו את האזכרה ליהודי אתיופיה, ביום ירושלים?
שבועות, ו' בסיוון
חג השבועות עבר גלגולים רבים: מחג חקלאי של סיום עונת הקציר לחג ביכורים ועלייה לרגל, ובתקופה מאוחרת יותר, משחרב בית המקדש, לחג מתן תורה. עם התחדשות ההתיישבות ה...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.