
למידה חוצת תחומי דעת
למידה חוצת תחומים מחברת בין תחומי דעת שונים ומאפשרת ללומד להכיר תופעה, אירוע או מצב מכמה נקודות מבט מתחומים שונים, ועל ידי כך להבין את הדברים בהקשר רחב ולרכוש ידע חדש.
למידה רב תחומית
למידה רב תחומית נעשית סביב נושא מוגדר במבט רחב דרך תחומי דעת שונים. בלמידה זו כל תחום דעת עומד בפני עצמו, והתובנות והמסקנות החדשות מתגבשות בתוך כל תחום דעת.
הלמידה מציגה את תחומי הידע זה לצד זה, והמורים עוסקים בו זמנית בסוגיה או בנושא דומה במסגרת שיעוריהם.
המטרה של הלמידה הרב תחומית היא להרחיב ולהעמיק את הידע בנושא הנלמד.
למידה בין תחומית
למידה בין תחומית חותרת לשבירת מחיצות בין תחומי דעת שונים ומתמקדת במושגים רלוונטיים משותפים. אלו תורמים להבנה מעמיקה של הנושא הנלמד ומסייעים להעמיק בתובנה או בשאלה מסוימת, להסביר תופעה ולייצר ידע חדש על אודותיה שאי אפשר היה להגיע אליו בלא העיסוק בתחומי הדעת השונים. במרכזה של הלמידה עומד בירור של שאלה, סוגיה או תובנה מהותית הדורשות למידת עומק, מתוך שילוב של מידע, מושגים, תאוריות, מיומנויות וכלים משני תחומי דעת לפחות.
הלמידה הבין תחומית מעוגנת במאפיינים הייחודיים של כל אחד מתחומי הדעת.
חיבור בין התחומים השונים מאפשר ללומדים לגעת בנושאים מהותיים שאינם משתייכים לתחום דעת מוגדר אך חשיבותם רבה (כגון נושאים העוסקים במוסר, בדמות האדם, במלחמה ושלום). חיבור זה גם מאפשר לגעת בנושאים שהתרגלנו שהם קשורים לתחום אחד אך בעצם כוללים בתוכם חיבור לתחומים רבים. (כל תקופה היסטורית, למשל, כוללת בתוכה את התחומים הגאוגרפיים, הכלכליים, האומנותיים, הספרותיים, הפילוסופיים ועוד תחומים שהפכו אותה למה שהיא).
למידה חוצת גבולות מפתחת בלומדים מיומנות של גמישות בהתמודדות עם בעיות חדשות והתבוננות במצבים ובאירועים מנקודות מבט שונות. מיומנות זו חשובה ויעילה מאוד בעולם הגלובלי שבו אנו חיים היום.
על יחידות הוראה מתוקשבות חוצות תחומי דעת
היחידות המופיעות במרחב הפדגוגי עוסקות בנושאים שונים המבוססים על תכנים מתוך תוכניות הלימודים בחטיבת הביניים.
ישנן יחידות שבהן מוקדש שיעור לכל תחום דעת (רב תחומיות), וישנן יחידות שבהן משולבים יחד תחומי דעת שונים (בין תחומיות).
את הוראת היחידות בפועל אפשר לעשות בשיתוף פעולה של מורים מתחומי דעת שונים או לבד. מורה יחיד המעוניין להעשיר את נקודת המבט של תלמידיו בנושא שהוא מלמד יוכל ללמדם את היחידות בעצמו.
כמו יחידות ההוראה הדיסציפלינריות, גם יחידות אלו בנויות סביב רעיון גדול. כדאי לתת את הדעת להבנת הרעיון ולהתאים את הוראת היחידה לרעיון הנבחר.
היחידות כוללות שיעור מסכם והנחיות לתוצר שמטרתו לאפשר לתלמיד לייצג את הידע החדש שנוצר ביחידה ולהתייחס באופן מודע לסינתזה בין תחומי הדעת.
שימו לב לתיוגים של היחידות ביחס לחומרי הוראה מתחומי הדעת השונים.
יחידות הוראה מתוקשבות

האיזון בין האדם לטבע - הסיפור שלנו
תחומי דעת: אזרחות, גאוגרפיה - אדם וסביבה, ספרות חמ"ד, ספרות ממלכתי, קולנוע ותקשורתהיחידה עוסקת בשאלת מעורבות בני האדם בטבע ובוחנת את הנושא בארבעה שלבים: הבנת תמונת המצב – באילו דרכים באה לידי ביטוי המעורבות של בני האדם בטבע ובסביבה. המודעות למורכבות שביחסי בני האדם והטבע. נקיטת עמדה בנוגע לסוגיה של מעורבות אנושית בטבע ובסביבה. יכולת הפעולה שלנו בנושא וההשפעה שלנו עליו.

אחריות אישית וחברתית
תחומי דעת: אזרחות, גאוגרפיה - אדם וסביבה, היסטוריה חמ"ד, תנ"ך - ממלכתייחידה זו עוסקת בערך האחריות בראייה רב־תחומית. היא מזמנת למידה על הדרך שבה ערך האחריות בא לידי ביטוי במגוון תחומי דעת וכן התבוננות פנימית ושאילת שאלות על הדרך שבה בוחר האדם לשאת באחריות לחייו. מומלץ לעשות פתיחה משותפת של מורים מכמה תחומי דעת ולבחור אם מורה מכל תחום דעת יְלמד את השיעור של התחום שלו או שמורה אחד יְלמד בעזרת התחומים השונים.

מהפכות
תחומי דעת: אזרחות, היסטוריה ממלכתי, קולנוע ותקשורת, תיאטרוןיחידה זו היא יחידה בין-תחומית. מטרת היחידה לבחון תהליכי מהפכות ולמידה על אודות המעלות והחסרונות בתהליכים אלו באמצעות ידע מתחומי דעת שונים. היחידה בוחנת את המושג מהפכה בהיבטים האלה: מהפכה בעולם הידע, השפעות של מהפכות, רעיוניות ודיון במחירים של מהפכה.

הגירה ועלייה
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה, ספרות חמ"ד, ספרות ממלכתי, קולנוע ותקשורתביחידה זו נעסוק בנושא הגירה מתוך התבוננות מעמיקה בסיפור העלייה הישראלי שלנו. דרך העיסוק בנושא זה נוכל להתבונן בסביבה שלנו ולדון בהיבטים שונים של זהות אישית וחברתית ולחשוב על מאפייני הישראליות. ההגירה היא גם פריזמה להתבוננות רחבה על תהליכים חברתיים, נפשיים, כלכליים ותרבותיים המתרחשים בעולם.