דלג אל

הצהרת נגישות

יישום: לפתור עמימות, להפיק תובנות ולתרגם מסקנות לפעולות ותוצרים

למאגר הפרקטיקות
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     פיתוח מיומנויות

מטרה

להסיק מסקנות אופרטיביות מניתוח האתגרים שבתכנון, ולהוביל ליצירת פתרונות מעשיים ודרכי פעולה קונקרטיות

הצעות למהלך

הצעות למהלך

בניסיון להתמודד עם אתגר מסוים, לעיתים עולים רעיונות שאינם ברורים דיים או שנראים הזויים ואולי אפילו לא מוסריים או לא חוקיים. אך אם נדמה לנו ש"יש בהם משהו", אולי לא כדאי לפסול אותם מייד אלא לברר מה בכל זאת מעניין ובעל פוטנציאל בהם ואיך הופכים אותם לקבילים. לכן כדאי לברר מה המשמעות המשתמעת מהרעיון ה"משוגע" ולבדוק איך אפשר ליישם אותה.

הצעה למהלך: מהי המשמעות המשתמעת?

  1. סקרו את הרעיונות שהעלו המשתתפים לפתרון האתגר.
  2. אם יש רעיון שאינו מובן, בקשו ממי שכתב אותו שיבהיר למה התכוון.
  3. הקפידו לשמור על הכלל הראשון של חשיבה מסתעפת – השהיית שיפוט, ועל הכלל הראשון של חשיבה מתכנסת – בחינת הרעיון באופן חיובי.
  4. חפשו יחד עם כל המשתתפים מהי המשמעות המשתמעת מהרעיון המוצע. עודדו אותם למצוא מספר השתמעויות שונות לאותו רעיון.
  5. רשמו את ההשתמעויות שהועלו ונסו למצוא רעיונות אחרים שיביאו את ההשתמעויות הללו לידי ביטוי.

דוגמאות:

  • האתגר: גיבוש כיתה
    בפעילות של חשיבה מסתעפת לחיפוש רעיונות איך לגבש את הכיתה ולפרק חבורות, נעזרו התלמידים בתמונות. אחת התמונות הייתה של מעבד מזון. תלמידה הציעה להכניס את כל הכיתה למעבד מזון ולערבב את כולם יחד.
    (ראו: עוד רעיון – גרייה אקראית, בתוך הפרקטיקה: חיפוש רעיונות יצירתיים ופתרונות חדשים לאתגרים ולבעיות חיים)
    מובן שהדבר לא אפשרי (ולא רק טכנית, מפני שאנחנו לא רוצים לחתוך תלמידים או לפגוע בהם פיזית...), אך המורה לא דחתה על הסף את הרעיון אלא ביקשה מהתלמידים למצוא מה המשמעות המשתמעת מהכנסת כל התלמידים למעבד מזון. מסקנתם הייתה: במעבד מזון המרכיבים נחתכים לחתיכות קטנות המתערבבות כך שלא ניתן להפרידן עוד, ונוצר טעם חדש לכל הרכיבים יחד.
    בהמשך ביקשה מהם המורה להציע רעיונות שעונים על המשמעות המשתמעת הזו. להלן מספר רעיונות שעלו:
    - הכנת ארוחת הפתעה משותפת: כל אחד מביא רכיב כלשהו בלי לתאם מראש, וכולם יחד מרכיבים מנות חדשות לארוחה כיתתית.
    - מתערבבים לשרשרת חיה: כל תלמיד/ה שמ/ה חפץ או נעל במרכז ומערבבים את כל החפצים. בעיניים עצומוות, כל אחד לוקח את אחת הנעליים/החפצים, ומנסה לנעול או לשלב את מה שלקח בלבושו. לאחר מכן, כל אחד נותן יד למי שהחפץ/נעל שלו נמצא אצלה. כך יכולה להיווצר שרשרת חיה.
    - עזרה הדדית: כל תלמיד/ה כותב/ת על שלושה פתקים דביקים (בצבע אחיד) דברים שאני טוב/ה בהם (בכל פתק דבר אחד), ועל פתקים אחרים בצבע שונה, שלושה דברים שארצה ללמוד ולהשתפר בהם. בצד האחורי של כל פתק יש לרשום את השם. מדביקים את כל הפתקים של הדברים שבהם אנחנו חזקים במקום אחד, ואת אלו שרוצים להשתפר בהם במקום אחר. בכל פעם שמישהו רוצה עזרה במשהו, הוא לוקח מהלוח בו רשומים "הדברים שאני טוב/ה בהם" פתק עם מה שהוא רוצה לקבל, ופונה למי שכתב/ה את הפתק לשיתוף פעולה וקבלת עזרה.
  • האתגר: פועלים לא יעילים
    מה עושים עם פועלים לא יעילים? בעלי מפעל חיפשו דרך כיצד להגביר את פריון העבודה בקרב פועלים שהיו צריכים לעטוף מוצרים בנייר עיתון והיו עסוקים בקריאת עיתונים יותר מאשר במלאכת העיטוף. הועלו מגוון רעיונות שכולם לא היו טובים או כדאיים כלכלית, ואז אחד ממחפשי הרעיונות זרק את הרעיון: "ננקר להם את העיניים..." ברור שפגיעה פיזית בפועלים לא באה בחשבון, אך כשהם חשבו מה המשמעות המשתמעת מניקור העיניים הם הבינו שהפועלים לא יוכלו לראות – יהיו עיוורים. זה העלה את הרעיון להעסיק פועלים עיוורים במלאכה זו.
    ראו: סיפור הפועלים הלא יעילים

עוד רעיון - מה הוא/היא היו עושים?

עוד רעיון - מה הוא/היא היו עושים?
  1. במליאה: מי?
    לאחר שבחרתם רעיון שאותו תרצו ליישם בנושא מסוים, חשבו מי התמודד עם אתגר דומה (בעבר הרחוק או הקרוב). רשמו את שמות הדמויות שהתמודדו עם האתגר (אפשר להוסיף גם דמויות דמיוניות).
  2. בקבוצות קטנות: מה?
    כל קבוצה תקבל דמות ותתאר מה אותה דמות עשתה במקרה דומה או מה הייתה עושה אותה דמות אם היא הייתה צריכה להתמודד עם ביצוע הרעיון שלנו.
    הערה: אם התלמידים לא מכירים דמות שהתמודדה עם אתגר דומה, אפשר לתת להם רשימת שמות ולבקש מהם לחפש מידע עליהן ולתאר את הכוחות והכישורים שיש להן. כדאי לכתוב זאת וניתן גם להיעזר בשגרת החשיבה מעגל נקודות מבט).
  3. במליאה: איך?
    כל קבוצה תתאר איך הדמות שבחרו התמודדה עם האתגר או איך להערכתם היא עשויה הייתה להתמודד איתו בעזרת התכונות והכישרונות שלה.

ראו: דף מעוצב להדפסה לתלמידים

לדוגמה: רחבעם שוקל הקלות מס

האתגר: רחבעם, בנו של שלמה המלך, הומלך, ובאו אליו נציגים משבטי ישראל לבקש הקלה בעול המיסים. מה עליו לעשות – האם לקבל את בקשתם או לא?

לאחר שתהיה לתלמידים המלצה, עליהם לתכנן כיצד רחבעם יבצע את ההחלטה כך שיגדל הסיכוי שהיא תתקבל על ידי כל העם. אפשר לבחור דמויות מהפוליטיקה הישראלית, או דמויות מחיי התלמידים כמו למשל קים קרדשיאן וביונסה.
ייתכן שקים קרדשיאן הייתה מייעצת לא לוותר על מיסים ואולי אף להעלות מיסים. אך, כדאי להגיד בהתחלה שיורידו קצת את המיסים. לאחר מכן לקחת מיסים על דברים שלא מוסו עד כה, לאט, לאט, שלא יורגש. להגדיל את מכסת האנשים הנדרשים לעבוד למען המלך – לייצר מס בעבודה. לעשות תחרות בין השבטים על התוצרת הכי טובה והכי הרבה תוצרת שמצליחים להביא, ולהבטיח פרסום חיובי והאדרת שם השבט או הקלה במיסים למי שיצליח להביא הכי הרבה תוצרת.

ביונסה לעומתה הייתה ממליצה להקל את עול המיסים. היא הייתה מציעה לרחבעם לבנות פחות ארמונות ולהינשא לפחות נשים ואז תקציב בית המלוכה יהיה קטן יותר ויהיה צורך בפחות מיסים. כמו כן, היא הייתה מציעה למלך לחלק את המיסים שהוא גובה, חצי לבית המלוכה וחצי לחלק בין הנזקקים בשבט, וכך יותר אנשים יתמכו בו ותהיה פחות התנגדות למלוכה ולחזקים בשבט. ביונסה גם הייתה מציעה למנות יועצת אישה שתביא בפניו את הקושי של הנשים ואיך ניתן לעזור להן. כיוון שככל שהנשים תהיינה חזקות ומשמעותיות יותר תהיה הצלחה כלכלית גבוהה יותר לכל משק בית ותהיה פחות התנגדות למיסוי כי יישאר בכל משק בית יותר תוצרת.

עוד רעיון - מפת דרכים מפורטת

עוד רעיון - מפת דרכים מפורטת

תהליך פתרון הבעיות עד כה היה כמו מפת ניווט כללית בין שני יעדים – הבעיה והפתרון הרצוי. משנבחר הפתרון הרצוי (סימנו את היעד על המפה), עלינו לנווט את דרכנו בבטחה ובהצלחה אל המקום אליו שאפנו להגיע. לשם כך, יש צורך במפה מפורטת של הדרך, שתנחה אותנו איזו פנייה יש לקחת ומתי.

  1. תארו בצורה מפורטת איך נראה הפתרון שלכם.
  2. הסתעפות: מתחת לתיאור רשמו את כל המשימות או הצעדים שיש לעשות כדי להגיע אל התוצאה הרצויה. שאלו עצמכם: מה אני חייב/ת לעשות כדי שהפתרון שבחרתי יתממש ויצליח?
  3. התכנסות: סמנו את הצעדים שלהבנתכם הם הכרחיים להצלחת הפתרון.
  4. מחקו או הזיזו הצידה את הצעדים שאינם הכרחיים וסדרו את הצעדים ההכרחיים לפי סדר קדימויות.
    חשבו: מה חשוב או הכרחי שיהיה לפני מה, או מהי דרישה מקדימה להמשך?
  5. עתה יש לייצר את לוח הזמנים: הכינו טבלה שכותרתה – משימות בטווח המיידי-קצר. פרטו לגבי כל משימה שיש לבצע בזמן הקרוב, מי אחראי לביצועה ועד מתי יש לבצע אותה. לאחר הביצוע סמנו בעמודה נוספת שצעד זה בוצע.
  6. צרו טבלה דומה גם למשימות שיש לבצע בטווח הבינוני ובטווח הארוך.

ראו: דף מעוצב להדפסה לתלמידים

ראו לדוגמה: מפת דרכים מפורטת – איך ללמד פנים אל פנים בגינה הקהילתית בתקופת קורונה?

טיפים לביצוע

  • קחו בחשבון שינויים בלוחות הזמנים: אולי תגלו שיש משימות שיכולות להתבצע בטווח הבינוני ולא המיידי או שאחרות צריכות להיעשות מיידית. מדי פעם מומלץ לעדכן את הטבלה.
  • אם המשימה מורכבת, נסו לפרט בחלק מהשלבים צעדי משנה.
  • מומלץ לכתוב כל אחד מהצעדים להשגת המשימה על פתקית דביקה. זה יעזור להזיז ולארגן את המשימות באופן שייתן תמונה מלאה.
  • היו ריאליים בקביעת לוח הזמנים: קחו בחשבון עיכובים אפשריים ותקלות. זמן ריאלי יאפשר ביצוע בזמן בלי לחץ מיותר והאחראי על המשימה לא ירים ידיים מראש.

אפשר להיעזר בסרטון: חשיבה יצירתית – פתרון בעיות

שימו לב: יש חשיבות רבה להמשיך גם לתכנון מבחינת אנשים, כפי שמופיע להלן, בשיטת הרמזור.

אפשר גם - שיטת הרמזור: מי יכול/ה לעזור?

אפשר גם - שיטת הרמזור: מי יכול/ה לעזור?

בתהליך של פתרון בעיות ואתגרים, תמיכה של אנשים שונים לאורך הביצוע יכולה להקל על היישום ולקצר את התהליך. לעומת זאת, התנגדויות עלולות ליצור עיכובים – "פקקי תנועה" בביצוע. לכן, חשוב להפנות תשומת לב לכל בעלי העניין ולהכניס זאת לתכנון.

  1. ציירו טבלה בת 3 עמודות ובראש כל עמודה רמזור – ירוק / צהוב / אדום.
    ראו: גרסה להדפסה
  2. ירוק
    התחילו ברמזור הירוק וחשבו על כל הדברים שיעזרו לכם להשלים את ביצוע הרעיון הכי מהר, ועל כל ההיבטים שיקדמו את הביצוע באופן מיטבי (למשל: משאבים, זמן, אנשים). רשמו אותם בעמודת הרמזור הירוק בפירוט מרבי.
  3. צהוב
    המשיכו לעמודת הרמזור הצהוב: חשבו על כל הדברים שאינכם בטוחים אם הם תומכים בהתקדמות הביצוע או מעכבים אותו. רשמו בעמודה זו את כל אי-הוודאויות בעניין. אם לאותו גורם יש שני צדדים – צד התומך וצד שעשוי להתנגד, רשמו את שניהם. אספו מידע לגבי גורמים אלו עד שתדעו אם להעבירם לעמודת הרמזור הירוק או האדום.
  4. אדום
    לסיום, עברו לעמודת הרמזור האדום וחשבו מהם כל הדברים שיעכבו וימנעו מכם להגיע אל היעד. רשמו אותם בצורת שאלות: איך ל...? רשמו את התשובות או הרעיונות שיש לכם איך להתגבר על המכשלה בעמודת הרמזור הירוק, אם אתם בטוחים שזה יעזור, או בעמודת הרמזור הצהוב אם אינכם בטוחים.

ראו לדוגמה: טבלה בשיטת הרמזור – למידה בגינה הקהילתית בימי קורונה

טיפים

טיפים

חשוב קודם כל לבצע חשיבה מסתעפת ולהעלות כמה שיותר קריטריונים שעל פיהם יש לעבוד, ולאחר מכן לעבור לחשיבה מתכנסת, לבחור מספר קריטריונים מתוכם, לבחון את הפתרונות ולהתאימם.

אפשר להיעזר בטבלה לבחירה מפורשת ושקולה –
ראו: גרסה להדפסה
וראו גם את הפרקטיקה: השוואת חלופות והערכתן בתהליך קבלת החלטות

ניתן לעשות שימוש בכלי החשיבה ימד"מ כדי לארגן את החשיבה באופן מובנה ולכוון את היישום.

אחלה שיעור
אם גם לכם יש הצעה לפרקטיקה מקורית שמציתה את הדמיון, מעשירה את הלמידה בכיתה ומקדמת הוראה איכותית
שלחו אלינו אותה!

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

הבנת הקשרים בין אירועים מקומיים ועולמיים ופיתוח אחריות גלובלית
חינוך לאזרחות גלובלית מדגיש את הפן האנושי המשותף לכלל בני האדם, ובפרט הצרכים המשותפים הקושרים בין כל בני האדם, ושואף לפיתוח תחושת אחריות אישית למעורבות בנושא...
מפגש מורה–הורה–תלמיד/ה ביום הורים
יום הורים הוא אחד המפגשים החשובים בין השותפים לרווחת התלמידים ולהצלחתם. טיפים לניהול המפגש בדרך חווייתית ונעימה לכל הצדדים
اختيار طرق التقييم من قِبَل التلاميذ
إن إعطاء التلاميذ إمكانية اختيار طرق التقييم تحفّز دافعيّتهم  وتجعل التّقييم شيئًا ممتعاً وخلاقًا بالنسبة لهم,  كما وتساعد في   تقليص الفوارق المتباينة بين ...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.