דלג אל

הוליווד? - הנה אני בא: מדימיון לסרטון בסיוע מודל לשוני, מחוללי תמונה ומחוללי תנועה

למאגר הפרקטיקות
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     פיתוח מיומנויות

כותבי הפרקטיקה:

רפאלה בלס, צוות פרקטיקות, אגף מו״פ ניסויים ויוזמות, משרד החינוך

מטרה

המוח האנושי לומד מסיפורים 

פרקטיקה זו מתאימה למורים במגמות קולנוע, תקשורת, מדיה חברתית וניו מדיה, וגם למורים בתחומי דעת אחרים, שמעוניינים להנחות את תלמידיהם להכין תוצר לימודי מסכם של עבודת חקר באמצעות סרטון.

"כיצד אנו זוכרים ידע? מהו מבנה ידע?" שואל פרופסור יורם הרפז. "אם אנחנו לא מעוניינים בלמידה מנוכרת, אם אנחנו מעוניינים להשאיר רישום במוח הלומד לטווח ארוך, אנו חייבים לקחת בחשבון שהמוח זוכר באמצעות סיפורים, באמצעות דוגמאות מוחשיות המבוססות על הקשר, או על "סיפור שעובד".
המוח האנושי מתעניין בסיפור סיפורים. הקשבה לסיפור היא דרך למידה יעילה, אך מעורבות פעילה ביצירת סיפורים תניב למידה משמעותית אף יותר.

הפרקטיקה מזמינה אתכם להיעזר ביכולות הבינה המלאכותית ולרתום אותה לטובת תהליך עשיר וחווייתי יותר של סיפור סיפורים, כשהבינה האנושית היא המחולל.

מדוע שבתו תסריטאי הוליווד במשך חודשים ארוכים בשנת 2023? (רמז - גם בגלל הבינה המלאכותית היוצרת) ואיך אפשר למעשה לרתום את כוחו של המודל הלשוני לטובת היצירה? לא, אנחנו לא טוענים ש"כתיבת מכונה סטטיסטית" עדיפה על בינה אנושית. אף אחד עוד לא פיצח את המתכון החמקמק ליצירתיות אנושית. אבל בהחלט ניתן לקצר תהליכים בהפקת סרטונים וקליפים, תוך שימוש בחוזקותיה של הבינה המלאכותית ולשחרר את בינתנו הטבעית לעבודה יותר מעניינת.רוצים לדעת איך?
הנה כך:

הצעות למהלך

הצעות למהלך

הנחו את התלמידים שלכם לבצע את השלבים הבאים:

השלב הראשון: השתמשו בבינתכם הטבעית כדי לאתר או להמציא גרעין של סיפור. 

יש אשר ישמעו דיאלוג בסופרמרקט, יש אשר יקראו ידיעה חדשותית קצרה שתפעיל את דימיונם ויש מי שיצליח  לדלג הצידה ולברוח ברגע האחרון מצרור בגדים שהוטל לחצר בזעם מקומה רביעית ותוך כדי כך - ימציא סיפור. אין לדעת. כל אחד בהתאם לניסיון החיים שלו ובהתאם לאופן בו הוא מתבונן על העולם וחווה אותו.  דרכים שונות ותוצאה אחת - תפסתם גרעין של סיפור בשלב כלשהו של התהוות, ולא תתנו לו ״לברוח״ ולהתפוגג ככה סתם.

השלב השני: בנו תסריט עלילתי, בסיוע הבינה המלאכותית היוצרת

גשו למחולל הטקסט החביב עליכם, בשלב זה אנו ממליצים על אחד מהמחוללים הנפוצים כיום, כגון צ'ט ג'פט, ג'מיני, קלוד.

הזדהו כתסריטאים במצוקה, ובקשו ממנו סיוע. כתבו לו שעליכם להגיש תסריט עלילתי קצר בן עמוד וחצי (סינפוסיס), המבוסס על הגרעין הסיפורי הבא [כאן הכניסו את הטקסט של הידיעה החדשותית או חלקיק העלילה שלה הייתם עדים או המצאתם]. בקשו ממנו להתנהג כתסריטאי והגבילו מראש את היקף תשובתו. דייקו אותו בפרטים עד אשר תהיו מרוצים מהתוצאה. (יותר יצירתי, פחות דרמטי, יותר ריאלי, בסגנון מלודרמה הודית וכדומה)

שימו לב: העקרון הבא רלוונטי לשלב זה וגם לכל השלבים הבאים: הבינה המלאכותית לא מחליפה אתכם ובוודאי לא יוצרת תוצרים מושלמים. התייחסו לתוצר שלה, כאן בשלב זה לתסריט שהיא יצרה, כטיוטה ראשונית. שפרו אותו באמצעות עריכת הטקסט, או בקשה ממנה לדייק, באמצעות בקשות כגון:

  • ״העלילה שכתבת מורכבת מדי, אנא הציעי עלילה פשוטה יותר״
  • ״העלילה משעממת, אנא הוסיפי לה עניין, למשל באמצעות יצירת נקודת מפנה מפתיעה״
  • ״אנא הוסיפי לעלילה מעט מידע על הרקע של הדמויות, אולי אפילו באמצעות פלאש-בק על אירוע בעבר בו אחת מהן הייתה מעורבת״.

השלב השלישי: חברו דיאלוג

כעת בקשו מהבינה המלאכותית לחבר דיאלוג של שתיים מהדמויות המרכזיות. ציינו את הסגנון המבוקש (כמו בסעיף הקודם - קומי, טרגי, דרמטי, תנכי וכדומה).

השלב הרביעי: בנו את הסצנות העיקריות

כעת, בקשו מהבינה המלאכותית לחלק את העלילה שהציעה, למספר סצנות מרכזיות.

רוצים דוגמא? צפו בתסריט ״האיש שפתח את הבר במיוחד לשני מילואמיניקים באפטר״).

השלב החמישי: צרו סטורי בורד 

״סטוריבורד״ (Storyboard) הוא למעשה אחד ההמחשות המוקדמות והראשוניות ביותר של החזון הוויזואלי שלכם, ההקדמה הגרפית למה שבסופו של דבר יוצג על המסכים. סטוריבורד הוא המחשה גרפית באמצעות ציורים ורישומים המציגה רצף מסודר המדמה באופן מסוים את הוויזואליזציה של הפקת וידאו כלשהי – סרט קולנוע, תוכנית טלוויזיה, אנימציה, סרטונים קצרים״ וכו'. [מקור: אתר מנשר]

בחרו את אחת הסצנות שיצרתם בשלב הקודם, ובקשו מהבינה המלאכותית להתנהג כבמאית וצלמית, ולפרק את הסצנה לסטורי בורד מפורט. (כולל תיאור של זירת ההתרחשויות, התרחשויות, זויות הצילום, תנועת המצלמה, כניסות ויציאות של דמויות וכדומה).

בקשו ממנו לפרק את הסטורי בורד לפריימים, ולתאר לכם במילים פרומפטים מפורטים שאפשר להזמן למחולל תמונות.

כעת, הזינו את הפרומפטים למחולל תמונות כגון dall-e או leonardo  וצרו תמונה שתמחיש כל אחד מהפריימים. 

הגרסאות המתקדמות של חלק ממחוללי הטקסט, כגון ChatGPT 4o כוללות גם אפשרות לחולל באמצעותן תמונות. אם תשתמשו ביישום כזה, תוכלו לבקש ישירות מהבינה המלאכותית ליצור תמונה לכל פריים, ותחסכו את ההעתקה-הדבקה של הפרומפטים למחולל תמונות ייעודי.

שמרו את התמונות בתיקיה שתיצרו לצורך כך. הן תשמשנה אתכן בשלב של יצירת הוידאו, בהמשך המהלך. אם מחולל הטקסט יצר מספר גרסאות לכל פריים, שמרו את כולן. הן יעזרו לכם ליצור רצף והמשכיות של גיבורי הסיפור.

השלב השישי: הפכו כל פריים בסטורי בורד לקטע וידאו קצרצר (״קליפ״) 

כעת, בחרו באחת משתי האפשרויות הבאות:

א. האפשרות הוותיקה: צאו לשטח וצלמו את הסרטון בעצמכם. השתמשו בדמויות אנושיות, בזירה פיזית, באביזרים אמיתיים ובמצלמה (מקצועית או אפילו טלפון נייד). ביימו את הסרטון בהתבסס על החומרים שיצרתם בשלבים הקדומים, ובהם התסריט, הדיאלוג והסטורי-בורד.

ב. האפשרות החדשה שהבינה המלאכותית יצרה עבורכם: צרכו מספר קטעי וידאו באמצעות בינה מלאכותית. בחרו מחולל וידאו (למשל קייבר, ראן אוואי, פיקה), הזינו לתוכו את התמונות שמהן מורכב הסטורי הוברד, והפכו כל אחת מהן לקליפ של מספר שניות. צרכו כך מספר קטעי וידאו שיש ביניהם רצף עלילתי, בהתאם לתסריט.

השלב השביעי והאחרון: עריכת הסרטון

בחרו בתוכנת עריכה נפוצה (למשל קנבה, capcut, viva) וחברו את הקליפים הקצרצרים זה לזה, כדי ליצור את הסרטון השלם שמספר את הסיפור במלואו.

הוסיפו מעברונים, מוזיקה, פס קול, אפקטים קוליים ושימרו  כקובץ mp4. 

לנוחיותכם - סרטון הדרכה של שגית חדד על יצירת סרטון מ-10 תמונות קיימות באמצעות קנבה AI.

ברכותינו!

יצרתם סרטון מקורי משלכם,  בסיוע בינה מלאכותית יוצרת!

כעת, הפיצו אותו בגאווה ברשתות החברתיות בהן אתם חברים, או שתפו בכל דרך אחרת שתתאים לכם.

עוד רעיון - יצירת סרטון (״קליפ״) לשיר

עוד רעיון - יצירת סרטון (״קליפ״) לשיר

בסעיף ״המהלך״ שהוצג למעלה הסברנו כיצד ניתן להפוך רעיון סיפורי לסרטון. כאן נציע תהליך מקוצר ונראה כיצד אפשר לחולל בסיוע בינה מלאכותית קליפ לשיר שאנו אוהבים!
שיר הוא דוגמה נהדרת לסיפור. 

  1. נאתר את מילות השיר, נודיע למודל הלשוני החביב עלינו שאנו עומדים לתת לו מילים של שיר ונוודא אם הבין את מילות השיר, את הנושא שלו ואת המסרים העיקריים שלו.
  2. כשנהיה בטוחים שהמודל יודע במה מדובר, נבקש ממנו לחלק את השיר לפריימים, ולהציע לנו פרומפטים מתאימים ליצירת כל פריים במחולל תמונות.
    אם מדובר במודל לשוני שיודע גם ליצור תמונות בעצמו (כמו Copilot המשלב בינג ודאלי), נבקש ממנו ליצור אותם. אם לא (למשל קלוד שנכון לעכשיו אינו מייצר תמונות), נפנה למחולל התמונות החביב עלינו.
  3. נשמור את התמונות בתיקייה ייעודית.
    ננפיש חלק מהתמונות ונהפוך כל אחת מהן לסרטון קצרצר (בשיטה שתיארנו בחלק של המהלך, בשלב השישי)  ונשמור אותו בתיקייה הייעודית.
  4. נקליט את עצמנו מזייפים את השיר בקולי קולות ונשמור גם את קובץ הקול בתיקייה הייעודית.
  5. נפנה לתוכנת העריכה שלנו (למשל קנבה, capcut, viva) ונחבר את כל קטעי הוידאו לכדי קליפ אחד.

ברכותינו!! יצרתם קליפ לשיר!!!


דוגמא: קליפ שנוצר כהשראה מהשיר Homeward Bound של סיימון וגרפינקל

  1. התוצר: וידאו שנוצר בסיוע בינה מלאכותית: קליפ שנוצר כהשראה משיר של סיימון וגרפינקל שיצרתי בסיוע מחולל הטקסט co-pilot , מחולל תמונות Dall-e ופונקציית עריכה הוידאו של canva.
  2. דיאלוג צעד אחר צעד עם הצ'טבוט של Copilot אשר ייצר תמונות מתאימות בדאלי

עוד רעיון - המציאו את השיר שלכם

עוד רעיון - המציאו את השיר שלכם

ב״עוד הרעיון״ הקודם הצעתי לכם להנפיש שיר קיים. 

אבל, מדוע שלא תנפישו שיר מקורי שלכם?  באמצעות יישומי בבינה המלאכותית כגון suno.AI תוכלו להמציא מילים לשיר ומוזיקה תואמת. 
לאחר שתיצרו את השיר, תוכלו גם ליצור בשבילו וידאו קליפ, כפי שהסברתי צעד אחר צעד בפרקטיקה הנוכחית.

  1. היזכרו בסרט שאהבתם, וחפשו את תקציר העלילה שלו בגוגל.
  2. היכנסו למודל לשוני, למשל ג'ימיני או ג'פט, והגידו לו כך: ״שלום, אני אתן לך תקציר של עלילה, ואתה תחבר לי ממנה שיר קצר״
  3. אם השיר בעברית - כדאי לנקד אותו באמצעות נקדן
  4. עברו על השיר, תקנו, מחקו, הוסיפו עד אשר תהיו מרוצים מהתוצאה
  5. הרשמו למחולל המוזיקה סונו, סמנו את כפתור ה"התאמה אישית" custom
  6. הכניסו את מילות השיר ובחרו סגנון מוזיקלי
  7. שימו לב: כשרוצים לסמן בית מכניסים  (verse). כשרוצים לסמן פזמון, מכניסים את המילה  (chorus)
  8.  צרו (״ג'נרטו״) שיר להנאתכם!! בסיום, תקבלו 2 גרסאות לבחירתכם
  9. שמרו את הגרסא המעודפת עליכם והעבירו לחברים

כעת, אם תרצו להעשיר אף יותר את השיר - צרו לו וידאו קליפ באמצעות השלבים שתיארנו מקודם.

עוד רעיון - עבודה בכיתה על הפקת הסרטון בסיוע לוח עבודה שיתופי פדלט

עוד רעיון - עבודה בכיתה על הפקת הסרטון בסיוע לוח עבודה שיתופי פדלט

כשאני מנחה את התלמידים להפיק סרטונים, אני משתמשת בלוח משותף פדלט. את העמודה הראשונה אני מקצה להנחיות, ״ריבוע״ אחד לכל שלב. לכל תלמיד (קבוצת תלמידים אם העבודה מתנהלת בקבוצות) אני מקצה עמודה שבה אפשר להעלות את החומרים שהם יצרו, תוך כדי עבודה. למשל: רעיון סיפור, תסריט, דיאלוג, סצינות, תמונות לסטורי בורד, קטעי וידאו קצרצרים ואת התוצר הסופי - הוידאו השלם. 

ראו כאן דוגמא בפדלט של תהליך העבודה שלי עם תלמידים בחטיבת הביניים בתיכון להייטק ואמנויות על שם פרס תל אביב.

כלים

אחלה שיעור
אם גם לכם יש הצעה לפרקטיקה מקורית שמציתה את הדמיון, מעשירה את הלמידה בכיתה ומקדמת הוראה איכותית
שלחו אלינו אותה!

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

למידה היברידית
מתלבטים איך לנהל למידה מרחוק? ואיך משלבים בינה לבין למידה מקרוב פנים אל פנים? בשגרה ובחירום, אפשר לבחור במגוון כלים ושיטות כדי לתכנן למידה היברידית מיטבית ול...
אתיקה בשימוש בבינה מלאכותית בכתיבת עבודות
לטפח את מסוגלותם של התלמידים והתלמידות להשתמש באופן אתי ומוסרי ביישומי בינה מלאכותית בעת ביצוע מטלות לימודיות.
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.