שלב ראשון: יצירת קטגוריות להערכה
נעזר במחולל טקסט בינה מלאכותית כדוגמת Claude או Chat GPT לכתיבת מחוון.
בשלב הראשון נציג את המשימה שאנחנו רוצים לתת לתלמידים ואת המטרות שהגדרנו למשימה, ונבקש מהצ'אט להציג את הקטגוריות להערכת העבודה.
דוגמה לפרומפט:
- אני מורה לכיתה ט' במקצוע הבעה.
- אתה עוזר ההוראה האישי שלי. אתה מתמחה בבניית מחווני הערכה.
אתה מדויק, ענייני, נאמן להנחיות שלי - אבל גם יצירתי. - נתתי לתלמידים משימה לכתוב מאמר טיעון. תוכל לעזור לי לכתוב מחוון למשימה? תוכל להציע לי קטגוריות למחוון ואיך לבדוק את איכות ההגשה בכל אחת מהקטגוריות?
בהנחיות שניתן לצ'אט, כדאי לדייק את הקטגוריות המתקבלות. אפשר לבקש ממנו הרחבה של קטגוריה מסוימת או להוסיף עוד קטגוריות, עד שמתקבלת רשימה מספקת. לדוגמה:
- תודה רבה, נתת הצעות יפות. שים לב: הקטגוריה השלישית לא מתאימה לצורך הפדגוגי שלי. אפשר להסיר אותה. אבל בבקשה הוסף קטגוריה אחרת: תשובה יצירתית.
- במשימה זו אני מעוניינת במיוחד להעריך מיומנות חשיבה מסדר גבוה. אנא הצע שוב רשימת קריטריונים.
- כתבת באחד הקריטריונים את המושג ״_________״. אני לא מכיר את המושג הזה, אנא החלף אותו למונח נפוץ יותר או הסבר לי מהו.
שלב שני: הגדרת רמות ביצוע לכל קטגוריה
נבקש מהצ'אט להציג את הקטגוריות בטבלה ולהציע מספר רמות לכל קטגוריה.
דוגמה לפרומפט:
- בבקשה הצג את הקטגוריות בטבלה ולכל קטגוריה הגדר 3 רמות ביצוע.
גם כאן, נוכל לדייק עוד את הבקשה שלנו, עד שמתקבל מחוון מתאים. לדוגמה:
- תודה רבה. אני רוצה להציג את המחוון לתלמידים שלי כחלק מתיאור העבודה. תיאור הרמות שהגדרת לא מספיק ברור. אנא כתוב אותן שוב, בשפה המתאימה לשכבת הגיל שאותה אני מלמדת.
- הצעת בטבלה סקלת ציונים מספריים. אני מבקשת שתשנה אותה לדירוג מילולי, על פי ארבע הרמות הבאות: מעולה, טוב מאוד, טוב, טעון שיפור.
שלב שלישי: שימוש במחוון
כעת, לאחר שהמחוון מדויק ועונה לצרכים שלנו, נעתיק אותו לפלטפורמה בה אנו משתמשים בדרך כלל למשימות הערכה, למשל מסמך אקסל או וורד. נבחר (״נצבע״) את כל תאי הטבלה שיצר הצ׳אטבוט, נעתיק ונדביק.