תוכניות בנושא סביבה וקיימות
בדף זה ישנה סקירה של תוכניות בתחום החינוך לקיימות בהם תלמידי בתי ספר יכולים להשתתף. התוכניות החינוכיות המוצעות הן שונות ומגוונות. בכל תוכנית מצויינת שכבת הגיל המתאימה לתוכנית ותיאור קצר של עיקרי התוכנית ודרכי הצטרפות לתוכנית.
תוכניות בין-לאומיות
תוכנית בין-לאומית מקוונת לחינוך סביבתי העוקבת בעיקר אחר תופעות של שינוי אקלים ברחבי העולם. את התוכנית מנהל מרכז החקר המדעי המתוקשב במדעי כדור הארץ באוניברסיטת קולורדו בחסות NASA סוכנות החלל האמריקאית. תוכנית זו מזמינה מורים, סטודנטים ותלמידים מיותר מ-120 מדינות ברחבי העולם לנטר את הסביבה, לשתף נתונים וליצור יחד קהילת מחקר שתקדם למידה בנושאי קיימות. התוכנית מקדמת יצירה של קהילת לומדים פעילה של מורים ותלמידים לחינוך לקיימות, קהילה העוסקת במגוון רחב של תחומים כמו מדע וטכנולוגיה, גאוגרפיה, לימודי סביבה אקלים ואטמוספרה, פנולוגיה (phenology) של צמחים, איכות מים, כדור הארץ – מערכת אקולוגית ואיכות קרקע.
ליווי פדגוגי: התוכנית מלווה בהכשרה של המורים המטמיעים ובליווי הדרכה של בית הספר.
אשת הקשר: רפאלה בביש, מתאמת ארצית לתוכניות בין-לאומיות
דוא"ל: refaelab@gmail.com
תוכניות חינוכיות בנושא סביבה וקיימות
תוכנית ייחודית הפועלת במסגרת לימודי מדע וטכנולוגיה בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים. התוכנית נועדה לאפשר לתלמידים הזדמנות לצאת להתבונן בטבע ולחקור בכלים מדעיים ומקוונים את אורחות חיי הציפורים בסביבה הקרובה או במהלך הנדידה ואת יחסי הגומלין שלהן עם הסביבה והאדם. התוכנית ביוזמת הפיקוח על מדע וטכנולוגיה ובשיתוף האגף לטכנולוגיות מידע, החברה להגנת הטבע וקרן דוכיפת.
YRE – Young Reporters for the Environment.
תוכנית בין-לאומית של בני נוער העוסקים בעיתונות ובחינוך סביבתי לפיתוח בר קיימה. התוכנית נועדה לעודד כתבים צעירים, בני 11 עד 21, לחקור נושאים ובעיות סביבתיות להציג או להציע פתרונות ולדווח עליהם באמצעים עיתונאיים של כתיבה, צילום או וידאו.
ארגון אקואושן (ecoocean) מפעיל את התוכנית בארץ. אפשר לפנות אל תמר טננבאום בדוא"ל: tamar@ecoocean.org
שיתופיות חינוכית קהילתית בת קיימה – תוכנית ייחודית של המנהל לחינוך התיישבותי פנימייתי ועליית הנוער לתלמידי ז-יב. בתי חינוך של המנהל לחינוך התיישבותי שבחרו לקדם ערכים של אחריות וכבוד לאדם, לחי ולצומח, למשאבי הטבע ולערכי הנוף, מתוך דאגה להווה ולדורות הבאים דרך שיתוף פעולה עם הקהילה.
כן לציפור – מגוון ביולוגי וקיימות בדגש על ציפורים' במחוז הצפון הוא מיזם הממקד את הציפורים בסביבה הקרובה ככלי להבנת בתי גידול וממשקיהם וככלי המחזק את הזיקה של התלמיד וקהילתו לסביבה.
המיזם שואף להטמיע בקרב המורים והתלמידים כלי למידה שמטרתם התנסות ושיפור מיומנויות חשיבה ועשייה, חקר, תצפית, איסוף נתונים ותיעוד
מיזם חינוכי-סביבתי הכולל פעילויות שונות לחיזוק הקשר ותחושת השייכות שבין הקהילה האזרחית המתגוררת בקרבת הנחל לנחל עצמו. המיזם נועד לשפר את תהליך שיקום הנחל. רוב הפעילות נעשית בפריסה ארצית במסגרות מערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית. אוכלוסיית היעד של התוכנית היא תלמידי הכיתות הגבוהות של בתי הספר היסודיים (כיתות ד-ו) ותלמידי חטיבות הביניים. חלק מהפעילות נעשית בהשתתפות ההורים. נוסף על כך קיימים מוקדי פעילות למבוגרים במתנ"סים. את הפעילות מוביל המשרד להגנת הסביבה בשיתוף רשויות הניקוז והנחלים, רשות הטבע והגנים והרשויות המקומיות הסמוכות לנחל.
תוכנית בנושא תחליפי דלקים ותחבורה חכמה לכיתות ט-יב במסגרת "השכלה כללית" של משרד החינוך. התוכנית נועדה לחשוף את הלומד לתמונת עולם רחבה הקושרת בין אנרגייה, משאבים מתכלים וכלכלה-חברה-סביבה.
התוכנית ייחודית לחטיבה העליונה ומתאימה למסגרות המאפשרות 30 שעות הוראה לפחות.
בית ספר המצטרף לתוכנית מקבל בלא תשלום:
- ליווי צמוד והדרכה צמודה של מנחה מומחה
- סיור לימודי במימון מלא הכולל הסעה וכניסה לאתר
- חוברת מערכי שיעורים מקיפה ומפורטת
מיזם חינוכי שמטרתו להטמיע בקרב הציבור הרחב בישראל את חשיבות השמירה על עצים. בעולם ובישראל הולכת וגוברת המודעות לחשיבותם של עצים, במיוחד באזור העירוני. יחידת פקיד היערות במשרד החקלאות ופיתוח הכפר האחראית מתוקף החוק להגן על העצים בישראל פיתחה מיזם חינוכי זה. המיזם פתוח לכל ארגון, קבוצה או אדם המודעים לחשיבות הרבה של החינוך להגנה על עצים ורוצים לשלב את הנושא בתוכניות חינוכיות ולהפיץ את המיזם בתחומם