שנאת זרים היא יחס של עוינות כלפי האחר או השונה ממני, יחס הנובע מרגש של פחד ושנאה. גילויי אלימות , שנאה ואפליה כלפי הזר והאחר (גזענות) היא תופעה רחבה החוצה תרבויות ותקופות ויש לה ביטויים רבים ומגוונים – מאפליה, תפיסה סטריאוטיפית ועד אלימות על רקע גזעני המופנית כלפי קבוצות מגוונות ובהן מיעוטים אתניים ולאומיים. שונות בין בני אדם מתבקשת ואף הכרחית לקיומה של חברה מתוקנת אך מרגע ששונות זו לובשת השוואה ערכית היא הופכת לגזענות ואפליה. התנהגויות שאסור לנו כחברה לקבל.
החברה הישראלית מאופיינת בשסעים רבים המפלגים אותה. קבוצות רבות בישראל סובלות מתיוג, אפליה, הדרה ושנאה ואף מגילויי אלימות הדדיים על רקע לאומי, דתי ועוד. בימים אלו אנו עדים לתופעות קשות של גילויי אלימות הסתה וגזענות בין קבוצות שונות בחברה ומתח גובר בין המגזרים.
חלק בלתי נפרד מהבטחת קיומה של מדינת ישראל כחברה מתוקנת ושוויונית מותנה ביכולת לשנות את היחסים בין הקבוצות השונות בחברה הישראלית במדינת ישראל מיחסי עימות ומשבר לאלו של היכרות שותפות והדדיות. כמחנכים חובתנו לבסס בקרב התלמידים ערכים של סובלנות, שוויון וכבוד לאדם באשר הוא אדם, ולגנות התנהגות מפלה וגזענית. יש להכין את תלמידינו להתמודדות עם המפגש הרב. להעניק לתלמידינו ידע וכלים למפגש זה במטרה לפתח אצלם מחויבות למניעת גזענות ולחיים משותפים.
משרד החינוך החליט להפעיל את התוכנית: מסובלנות למניעת גזענות וחיים משותפים בקרב כל המגזרים ושכבות הגיל במערכת החינוך בישראל והצוות החינוכי העובד עימם.
הנחת היסוד של התוכנית היא שיש לחנך באופן שיטתי ומעמיק לערכים של סובלנות ולכיבוד ושמירה על זכויות האדם כבסיס ליצירת חיים משותפים ומניעת גזענות בחברה הישראלית.
באתר זה תמצאו הפעלות ומערכי שיעור לציון ימי הלוח: יום הסובלנות הבינלאומי, יום זכויות האדם ויום המאבק הבינלאומי בגזענות, בכל שכבות הגיל. בכל יום לוח יש מערכים לשיעורי חינוך לציון יום הלוח. בנוסף לכך יש בפניכם מגוון רחב של שיעורים בנושאים הללו בתחומי דעת שונים. השיעורים מבוססים על תוכניות הלימודים באותם המקצועות.
אנו מבקשים מבתי הספר לציין בכל הכתות את ימי הלוח במסגרת שיעורי החינוך, בפעילות החברתית ובשיעורים רבים ככל האפשר בתחומי הדעת השונים במהלך השבוע. האתר כולל גם את התוכניות השונות הפועלות במערכת החינוך על מנת לעודד מפגשים בין תלמידים ממגזרים שונים בחברה הישראלית ואת הדרכים לשלב אותן בצורה טובה בבתי הספר.
לקבלת ייעוץ ופרטים נוספים ניתן לפנות למנהלת המטה לחינוך אזרחי: גב' דנה פרידמן