דלג אל

הצהרת נגישות

העשרה - ימי השוויון

ימי השוויון
הימים שבהם שוררות 12 שעות אור ו-12 שעות חושך

יום שוויון הסתיו חל ב-22 בספטמבר, יום שוויון האביב חל בין 20 ו-23 במרץ.
יום השוויון מכיל מספר כמעט זהה של שעות אור (יום) ושעות חושך (לילה), שלא כימים אחרים בשנה, ומכאן נובע שמו. בתקופה זו זריחת השמש בשמים מסמלת את תחילת עונות המעבר: האביב והסתיו.
ביום שוויון הסתיו השמש מתחילה לנוע דרומה ביחס לצופה. ביום שוויון האביב השמש נראית נעה יותר ויותר גבוה בשמים, עד הגיעה לנקודה הצפונית הגבוהה ביותר ביום הארוך ביותר בשנה.
יום השוויון הוא הזמן שבו השמש זורחת בדיוק במזרח ושוקעת במערב. במסלול זה שוהה השמש בכיפת השמים כ-12 שעות.

מה גורם ליום פעמיים בשנה להשתוות לכאורה ללילה?

עונות השנה נקבעות על ידי נטיית ציר כדור הארץ כ-°23.5.
כדור הארץ מסתובב בתנועה המזכירה את חלקו העליון של ג'ירוסקופ אל עבר נקודה קבועה בחלל (ביחס לצופה אינדיבידואלי בזמן נתון) הסמוכה לכוכב הצפון בשמים. לתנועה זו מתוספת תנועת כדור הארץ סביב השמש. כך נוצר מצב שבו במחצית השנה חצי כדור הארץ הדרומי נטוי יותר לעבר השמש ובמחציתה האחרת חציו הצפוני נוטה לעבר השמש. יום השוויון נוצר כאשר כדור הארץ נמצא בדיוק בין שני מצבים אלו. אם יום השוויון יתקיים לאורך כל השנה, לא יהיה שוני בין אורך היום והלילה, לא יהיו שינויי טמפרטורה במשך השנה או שיהיו מזעריים ולמעשה לא יהיו עונות כלל.

השפעת יום השוויון על התרבויות הקדומות

בנצרות יום שוויון האביב הוא בעל חשיבות גדולה, שכן חג הפסחא נחוג ביום ראשון מיד לאחר הירח המלא הראשון שזורח אחרי יום שוויון האביב.
במצריים הקדומה נבנה הספינקס כך שפניו מביטות אל עבר הנקודה שבה זורחת השמש ביום השוויון.
האינדיאנים חצבו מערות שלמות המציינות את יום השוויון בעזרת סדקים בקירות שיצרו משחקי אור וצל.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

העליות לישראל
עלייה לישראל הוא מונח מרכזי ביהדות ובציונות המציין הגעת יהודים לארץ ישראל כדי להשתקע ולגור בה
ענפי כלכלה בישראל
תעשייה - עובדי התעשייה מייצרים את המוצרים שאנו משתמשים בהם. מפעלי התעשייה נחלקים ל-2 סוגים עיקריים: א. תעשייה מסורְתית - המפעלים שבהם משתמשים בכמויות גדולות...
מי מכיר את הים התיכון ?
הים התיכון שימש בעבר עורק תחבורה ראשי וכיום הוא יעד תיירותי. מֵי הים ויבול הדגה שונים מאזור לאזור לאורך חופיו, וניכרת בו פעילות סֶיְסְמִית וגעשית. האקלים הים...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.