דלג אל

הצהרת נגישות

העשרה - מגילת אסתר

מגילת אסתר

מגילת אסתר נחשבת בהלכה היהודית לחשובה ביותר מבין חמש המגילות בתנ"ך, והראיה לכך שהיא המגילה היחידה אשר מהווה בסיס בלעדי לחג יהודי. על סמך המגילה אף תיקנו חז"ל תקנות שונות הנוגעות לחג הפורים, ובמשנה ובתלמוד ישנה מסכת שלמה העוסקת במגילת אסתר - מסכת מגילה.


ראיה נוספת לחשיבותה של המגילה טמונה בהשוואת דרך הכתיבה שלה לדרך כתיבת התורה. בפרק ט' פסוק ל במגילת אסתר נכתב :" וַיִּשְׁלַח סְפָרִים אֶל-כָּל-הַיְּהוּדִים, אֶל-שֶׁבַע וְעֶשְׂרִים וּמֵאָה מְדִינָה--מַלְכוּת, אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ: דִּבְרֵי שָׁלוֹם, וֶאֱמֶת". מהמילים "דברי שלום ואמת" קבעו חז"ל כי המגילה "צריכה שרטוט כאמיתה של תורה" (בבלי, מגילה ט"ז, ע"ב), כלומר – סופר סת"ם מחוייב לשרטט קווים על הקלף לפני כתיבת המגילה בדיוק כפי שהוא מצווה לעשות בעת כתיבת ספר התורה.


המצווה של קריאת המגילה בפורים היא כה חשובה עד שחז"ל קבעו כי היא אחד משלושה דברים שנגזרו בבית דין של מטה (הכנסת הגדולה) והסכימו עמם בית דין של מעלה. עוד קבעו כי אין קוראים "הלל" במהלך פורים מאחר שמגילת אסתר מהווה תחליף ראוי לקריאת הלל.

שלושה מנהגים גזרו חז"ל מתוך המגילה:


משלוח מנות בין איש לרעהו - לפחות שתי מנות לכל איש;
מתנות לאביונים - לפחות שתי מתנות לשני אביונים;
סעודת פורים – נערכת ביום ולא בלילה ומצוה על הסועד להשתכר עד שלא ידע להבדיל בין "ארור המן" לבין "ברוך מרדכי".

את חג הפורים חוגגים בתאריך י"ד באדר. ביום זה חדלו היהודים מן המלחמה בשונאיהם, שביקשו להשמיד אותם. בערים מוקפות חומה (דוגמת ירושלים) חוגגים את החג בט"ו באדר, שכן יהודי הבירה שושן הפסיקו להילחם ביום זה.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

שמואל ב ה: כיבוש ירושלים
באילו נסיבות כבש דוד את ירושלים, מתי הוכנס הסיפור על כיבוש העיר לספר שמואל וכיצד הוא מוצג בדברי הימים
מלכים א' יט: מה לך פה אליהו?!
אליהו נס למדבר לאחר שנודע לו כי איזבל זוממת להרגו כפי שהרג את נביאי הבעל. שם במערה נגלה בפניו האל
מלכים ב' כד: ממלכת יהודה גוססת
אירועי פרק כד במלכים ב מלכים  מסמלים את תחילת סופה של ממלכת יהודה, חורבן ירושלים ובית המקדש הראשון והיציאה לגלות בבל
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.