דלג אל

יום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן, 30.11

יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן מצוין בכל שנה ב-30 בנובמבר על פי חוק הכנסת מיום כ"ה בסיוון תשע"ד, 23 ביוני 2014. את היום מציינים במשרד לאזרחים ותיקים, בנציגויות ישראל, בכנסת ובמערכת החינוך.

נושא זה מתקשר לתפיסות חינוכיות שמשרד החינוך מקדם הנוגעות לראיית האחר, להיכרות עם תרבויות ועם עדות שונות ולמתן יחס של כבוד ואמפתיה לשונה.

קורות יהודי ארצות ערב ואיראן, תרבותם, מורשתם וסיפור עלייתם אינם מוכרים דיים בחברה הישראלית בכלל ובמערכת החינוך בפרט.

קהילות אלו הן מהעתיקות ביותר ומהמפוארות בהיסטוריה היהודית. כמיליון יהודים בני הקהילות האלה סבלו מפרעות בשנות הארבעים והחמישים של המאה ה-20 בעקבות הקמת מדינת ישראל ונאלצו לעזוב את ארצות מוצאם.

כמחציתם הגיעו למדינת ישראל בשנים הראשונות להקמתה ושוכנו במעברות. במקרים רבים שובצו העולים מארצות המזרח בעבודות שלא הלמו את מעמדם החברתי והכלכלי הגבוה ואת הכשרתם. 

העולים תרמו להקמתן של שכונות חדשות בערים הגדולות ולהקמת יישובים רבים לאורך גבולות מדינת ישראל מהגליל העליון (קריית שמונה, שלומי) ועד הנגב ודרום הארץ (שדרות, דימונה, מצפה רמון ואילת). הם התערו בחברה הישראלית והפכו לחלק מן הפסיפס הייחודי של מדינת ישראל.

 ציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן מספק הזדמנות להעמקת ההיכרות עם עולם יהודי עשיר זה, אשר כמחצית מתלמידי מערכת החינוך הם צאצאיו. יום זה מחבר את התלמידים למורשתם ולמורשת העדות השונות וחושף אותם לסיפורים של עלייה וקליטה.

חזרה לראש הדף

יום היציאה והגירוש בתחומי הדעת

חזרה לראש הדף

סיום הנוכחות היהודית בארצות האסלאם - יד בן צבי

הגירת היהודים באמצע המאה העשרים מארצות האסלאם היא תהליך ששינה לבלי הכר את פניהם של המזרח התיכון וצפון אפריקה. התוצאה של הגירת היהודים וגירושם בפועל מכמה מן המדינות הייתה התרוקנותן של אותן ארצות מיהודים.

סיום הנוכחות היהודית בארצות השונות הוא נושא מורכב, והסיבות לו מגוונות ומשתנות ממדינה למדינה, ובין גלי הגירה שונים. באתר זה נציג את התופעה ואת הנסיבות ההיסטוריות להתחוללותה, תוך כדי פריסת תמונה רחבה ככל האפשר בעזרת מחקרים מפרי עטם של חוקרים שונים, ובהסתמך על עדויות של יהודים שהיגרו מארצותיהם לישראל.

עיון בחומרים אלה מצייר תמונה מגוונת של התהליכים שהובילו לסיום הנוכחות היהודית בארצות האסלאם, ומאפשר לנו להתוודע לאחת התופעות החשובות בהיסטוריה היהודית המודרנית, הנוגעת לסיפור האישי והמשפחתי של חלקים רחבים מן החברה הישראלית, ולהבנה של מקומה של ישראל במזרח התיכון.

אולי תתעניינו גם ב...

השבוע הבין-לאומי לבטיחות ילדים ונוער במערכת החינוך 2022
בכל שנה אנו מציינים את השבוע הבין-לאומי לבטיחות ילדים ונוער במערכת החינוך במטרה לפעול לצמצום מספר הילדים הנפגעים בזירות השונות
אלי כהן
מרגל ישראלי שפעל בסוריה והצליח לחדור אל שורות המנהיגות בה. אלי כהן נתפס והועלה לגרדום בדמשק
יום הקשיש הבין-לאומי, 1.10
יום הקשיש הבין-לאומי הוא מועד שנקבע על ידי ארגון האומות המאוחדות, וארגון הבריאות העולמי, המצוין מדי שנה ב-1 באוקטובר
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.