פותחים בציטוט
ʺתִּרְבְּחוּ וְתִסְעֲדוּʺ
על פני הגלובוס
מסורת יהדות מרוקו
במעגל השנה
כב' בניסן: מוצאי שביעי של פסח ולמוחרת היום באסרו חג
בשנות הגלות, קהילות יהודיות ברחבי העולם טוו מסורות ייחודיות סביב מעגל השנה. מועדים אלו הולכים ותופסים מקום בציבוריות הישראלית ובתוך מעגל השנה הישראלי. המימונה נחגגת במוצאי שביעי של פסח ולמוחרת היום באסרו חג. בליל המימונה עורכים חגיגה של שכנות טובה בהשתתפות אורחים, מכרים וחברים. דלתות הבית נותרות פתוחות, והכול מוזמנים להיכנס, ליהנות, לשמוע דרשות, לשיר פיוטים, לרקוד וכמובן לטעום מן המטעמים המתוקים המונחים על השולחנות. החג העלה על נס את הקיום המשותף של יהודים ומוסלמים בצפון אפריקה. בזכות הפתיחות ויחסי הידידות והשכנות טובה חגגו היהודים במרוקו את המימונה עם שכניהם. המימונה חיזקה והעצימה את הקשרים בין היהודים לחברה הערבית המוסלמית סביבם. במימונה מביעים החוגגים אמונה ותקווה בבואה הקרוב של הגאולה ומבקשים ברכה, שפע ופריון לכל השנה. למוחרת בבוקר יוצאים לטבע לבילוי משפחתי ולעצרות גדולות של לימוד ושמחה בהשתתפות אנשי ציבור ומנהיגים. חגיגות המימונה החלו במאה השמונה עשרה והשתמרו בקרב קהילת יהודי מרוקו. זו חגיגה קהילתית צבעונית ומתוקה שפותחת את הלב ומחברת בין זרים ומכרים. בשנים האחרונות יצא החג מן הבתים והשכונות לרשות הרבים. החג שהיה נחלתה של עדה אחת הפך לנחלת הכלל – לילה של חגיגה של שכנות טובה והכנסת אורחים. למידע נוסף – אתר הלו"ז העברי
פותחים בציטוט
ʺתִּרְבְּחוּ וְתִסְעֲדוּʺ
על פני הגלובוס
מסורת יהדות מרוקו
במעגל השנה
כב' בניסן: מוצאי שביעי של פסח ולמוחרת היום באסרו חג
חגיגות המימונה החלו לפני כמאתיים חמישים שנה, במאה השמונה עשרה, והשתמרו בקרב קהילת יהודי מרוקו. זו חגיגה קהילתית צבעונית ומתוקה שפותחת את הלב ומחברת בין זרים ומכרים.
הנחיות כלליות
בימי הפסח אנו נמנעים מאכילת חמץ. לכן במוצאי חג הפסח רוב המתוקים נעשים מחומרים כשרים לפסח. העוגיות המרוקאיות עשירות באגוזים ממינים שונים ובוטנים הטובלים במתיקות.
מאכל החמץ היחיד שמכינים עם תום החג לקראת המימונה הוא המופלטה המתוקה המסמלת את הבקשה שתתחדש עלינו שנה מתוקה וטובה. ואולם לא די בכך, אנו רוצים ששנה זו תהיה מתוקה ומבורכת בפרנסה טובה ובשמירה מעין הרע. לשם כך מכינים את הזאבן, וכל אחד טוען בכפית כדי שיחולו עליו כל הנ"ל.
חומרים
1 קילו קמח
1 כף שמרים יבשים
1 כף סוכר
1 כף מלח
4 כוסות מים פושרים
אופן ההכנה
בקערה גדולה שמים את כל המצרכים פרט למלח.
לשים עד לקבלת מרקם אחיד, רך וגמיש, ולבסוף מוסיפים את המלח.
מניחים בצד לחצי שעה.
בעזרת ידיים משומנות קורצים כדורים (בגודל כדור פינג פונג) ומניחים על משטח משומן לעוד רבע שעה.
מחממים מחבת מעל להבה נמוכה.
לוקחים כדור ומתחילים לפתוח ולשטח בידיים משומנות עד לקבלת עלה דק. מניחים על המחבת (אין צורך לשמן את המחבת).
מניחים עלה נוסף על הקיים במחבת והופכים. ממשיכים להניח ולהפוך עד שמגיעים לערמה של כ-10 מופלטות וחוזר חלילה.
מומלץ למרוח חמאה ודבש על המופלטה.
מתכון לזאבן
חומרים
1 קילו סוכר
2 כוסות מים
1 כף לימון סחוט טרי
3 חלבוני ביצים
אופן ההכנה
שמים את הסוכר והמים ומביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-40 דקות עד שהסוכר נמס ומקבל צבע זהוב.
מוסיפים לימון ומבשלים עוד 5 דקות.
מקציפים את החלבונים לידי קצף יציב, ומוסיפים תוך כדי הקצפה את הסירופ (קר).
ממשיכים להקציף עד לקבלת קצפת יציבה ודביקה.
מעבירים לקערה.
הצעות לקישוטים
מטבעות כסף (לפרנסה טובה)
חמסיקה (נגד עין הרע)
אגוזי מלך
*המתכון באדיבות רלי בן דוד לעילוי נשמתה של אימה הצדקת פנינה בת שרה תנצב"ה. אמן.
פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.