
בשנת הלימודים תשפ"ד תקדם מערכת החינוך בישראל את ערכי המיצוי והמצוינות.
בבסיס החלטה זו עומדת התפיסה, לפיה המצוינות מקדמת מסר "עשה הכי טוב שאתה יכול", מתוך הנעה פנימית וטבעית המובילה את הפרט להתקדמות, הצלחה וצמיחה. המצוינות מאפשרת לכל תלמיד, בכל מקום ובכל עת התחברות למקורות הכוח ומיצוי היכולות הטמונות בו. היא מזמנת פיתוח תוכניות ותהליכים חינוכיים המאפשרים לכל תלמיד ותלמידה לזהות את תחומי החוזק והעניין שלהם ומעניקה מגוון הזדמנויות להתנסות בהם.
למצוינות אין סולם הערכה אובייקטיבי ואין לה צורך בהשוואה לאחרים. היא מציגה את מקומו של אדם ביחס להשגת מטרה שהציב לעצמו; היא תלויה רק באדם עצמו ובמידה שבה מיצה את יכולותיו.
כאשר תהליך הלמידה יאפשר לכל תלמיד ותלמידה ללמוד מתוך עניין וסקרנות ולהתפתח בהתאם לכישוריהם, הלמידה תקבל איכות חדשה, והפערים יקבלו משמעות אישית שמובנה פערים אישיים שהתלמיד יכול ורוצה לצמצם. (מתוך התכנית השנתית האסטרטגית של משרד החינוך).
לפי תפיסת הגן העתידי, יש לקדם את ארבעת העוגנים הפדגוגיים: ביטוי אישי, קהילתיות, למידה במרחבי החיים ויזמות ויצרנות כמו גם את הפעלנות בקרב הצוות והילדים.
העוגן ביטוי אישי מתייחס לקולם הייחודי של כל ילד וילדה ולחשיבות שיש לתת להם מגוון אמצעים להביע ולהשמיע את קולם. האפשרות להביע את עצמם מקדמת הנעה למיצוי ומצוינות של כל ילד וילדה בתחומים וביכולות הרלוונטיות אליו. על מנת שנצליח במשימה חשובה זו, עלינו להכירו באופן אישי ואף לעזור לו לזהות בעצמו את יכולותיו.