דלג אל

דבר הממונה

דבר הממונה

"כדי להיות בעלות חזון אמיתי, עלינו לנטוע את דמיוננו בקרקע המציאות המוצקה, ובאותה העת לאחוז בדמיוננו אפשרויות החורגות ממציאות זו" (בל הוקס)

במשך עשרות השנים האחרונות במרבית מדינות העולם התקדמה המציאות החברתית בצעדי ענק לקראת צמצום פערים בין המינים. נשים קיבלו את הזכות לבחור ולהיבחר, השתלבו באקדמיה ובתעסוקה כמובילות ומנהיגות, וזכותן להגדרה עצמית – הפכה מוכרת. גם ישראל השתתפה במהפכה זו, וכבר לפני 100 שנים קיבלו נשים בישראל העתידה לקום זכות הצבעה שווה.

אך האם מלאכתנו הושלמה?

בעידן שלנו, שכר נשים עומד על 65% בקירוב משכר גברים, נשים עניות יותר וסובלות יותר מאלימות במשפחה.
לעומת זאת מבחינת זכאות לתעודת בגרות – שיעור הנערים הזכאים לתעודת בגרות נמוך משל הנערות. הן נשים והן גברים מוצגים באמצעי התקשורת בתפקידיהם הסטראוטיפיים המסורתיים, וזוכים ליחס חברתי המבוסס על תפקידי מינים מסורתיים שמושפעים מהבניות חברתיות.

אנו ממשיכים להתמודד מדי יום ביומו עם מקרים של הטרדות מיניות ועבירות על רקע מיני. חסמים אלה לא די בכך שהם משמרים את יחסי הכוחות בחברה אלא הם אף עלולים לגרום לכרסום בהישגי העבר, ולעצור את ההתקדמות לעבר שיפור איכות החיים בעתיד. בשנים האחרונות מקומה של ישראל במדד השוויון העולמי של פורום הכלכלה העולמי יורד משנה לשנה.

ערך השוויון בין המינים מושתת על ערך כבוד האדם באשר הוא אדם, ומערכת החינוך בישראל רואה בו יעד חשוב בעשייה החינוכית. באמצעות היחידה לשוויון בין המינים אנו מבקשות לחנך לערכים אלה ובכך "לאחוז בדמיוננו אפשרויות החורגות ממציאות זו", כפי שכותבת בל הוקס. היום מתחזקת ההבנה כי גברים, כמו נשים, מתמודדים עם פערים ועם קשיים חברתיים הנובעים מהבניות חברתיות מגדריות, ולכן חשוב לתת מענה בתחום זה לכלל בני האדם.
החינוך לשוויון – באמצעותו נוכל לייצר שינוי בתפיסות מגדריות מגבילות, וליצור מרחב בטוח לכל איש ואישה במערכת החינוך, בחברה הישראלית ובעולם בכלל.

פעילויות היחידה לשוויון בין המינים רחבות ומגוונות ומכוונות לכל מוסדות החינוך. גיוון זה מטרתו להתאים לכל מוסד חינוכי את התכנית המתאימה לצרכיו, לתפיסת עולמו ולקהילה שבה הוא נמצא: כנסים, ימי עיון, השתלמויות, תכניות התערבות ארוכות טווח ועוד. עבודתנו נעשית בבתי הספר בשיתוף הפיקוח והרשויות המקומיות.

צוות ההדרכה של היחידה במחוזות השונים עומד לרשותכם.
יחד אפשר לבנות תכנית מותאמת בעבור הרשות העירונית או מוסדות החינוך.

אושרה לרר-שייב
הממונה על השוויון בין המינים בחינוך

אולי תתעניינו גם ב...

מידע וסקירות
תקצירים וסיכומים של מחקרים מובילים מהשדה האקדמי
מגדר בלוח השנה
על לוח השנה ימי ציון חשובים הקשורים למגדר. לכל יום, חג או מועד היבטים מגדריים שונים. במועדים אלו יש חשיבות לעיסוק בנושאים המוצעים ולשילובם בתוך תוכני הלימוד ...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.