מלכים א' י: מלכת שבא השווה
ללמוד על שלמה דרך מלכת שבא
לכאורה אפשר לומר כי פרק זה, כמו קודמיו, בא להלל את שלמה. עד עתה הוצג שלמה במעלותיו ובדרכי הנהגתו בהיבטים משפטיים-חברתיים, דתיים, כלכליים ופוליטיים. הסיפור על מלכת שבא נועד להמשיך ולהעצים את דמותו של שלמה: מלך עשיר, חכם ומורם מעם. באמצעות סיפור הביקור, ודרך העיניים של מלכת שבא, משתקפים פאר ממלכתו של שלמה וחכמתו הרבה.
מי היא מלכת שבא ומה מסתתר מאחורי ביקורה?
ובכל זאת אנו שואלים: למה עצר כאן המספר כדי להאיר מפגש אישי זה בין שלמה למלכת שבא? המאמר עוסק בשאלות מוצאה של מלכת שבא, מיקום ממלכתה, מעמדה המסחרי של הממלכה במרחב הגאופוליטי ובניסיון להבין מה היו מטרות הגעתה לחצר שלמה.
מלכת שבא ניסתה את שלמה בחידות. לא היה דבר אשר לא ענה עליו שלמה, והיא נוכחה לדעת ולהכיר אישית את חכמתו של שלמה. המאמר משיב על שאלות שמפגש פסגה זה מעורר: כיצד החידות ששאלה מלכת שבא את שלמה קשורות ומה תפקידן במפגש בין שלמה למלכת שבא? מדוע הגיעה מלכת שבא בחיל כבד לירושלים? מה ניסתה להפגין?
מקורות רבים במקרא מזכירים את היות שְׁבָא מקור למסחר בזהב ובעשבי בשמים. כלכלת שבא הייתה מבוססת על מסחר, ותושביה נדדו בשיירות גמלים מחצי האי ערב, דרך ארץ ישראל וממנה לצפון ולמזרח כדי לסחור. ממלכת שלמה האדירה פיקחה על דרכי המסחר הראשיות: דרך הים ודרך המלך (בעבר הירדן). למלכת שבא, בבואה אל שלמה, היה אינטרס כלכלי-מסחרי: היא חפצה במעבר חופשי בדרכים המרכזיות. אבל כיצד חירם מלך צור קשור למפגש פסגה זה? מי ניצח בקרב על לב שלמה? הסיפור מסתיים בכך שמלכת שבא מקבלת משלמה את כל אשר חפצה, והכתוב אינו מתאר במה חפצה. אפשר לשער שבקשתה לסגירת דרכי המסחר של חירם ושלמה בנתיבי הים נענתה בחיוב.
רב הנסתר על הגלוי
כיצד מציגים המדרשים המאוחרים את יחסיהם של מלכת שבא ושלמה? המקרא מתאר את ההתפעלות ההדדית של מלך ומלכה כבירים, והוא מגלה טפח ומכסה טפחיים. גם חז"ל הרגישו שפגישתם של מלכת שבא ושלמה אינה פגישת רעים החדים חידות זה לזה אלא פגישה שרב הנסתר על הגלוי בה.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}