ל"ג בעומר - בין אבל לשמחה
ל"ג בעומר מתואר במסורת היהודית יום שמחה מאחר שביום זה פסק מותם במגפה של תלמידי רבי עקיבא. על פי המחקר ההיסטורי, תלמידי רבי עקיבא היו למעשה חייליו של בר כוכבא אשר נלחם ברומאים. רבי עקיבא היה תומך נלהב של בר כוכבא וראה בו את מלך המשיח. מרד בר כוכבא הוא אחד האירועים ההיסטוריים השנויים ביותר במחלוקת והוא מציין אבל וחורבן לצד שמחה ובניין.
בתחילת המאה ה-20 פיתחה התנועה הציונית את מיתוס ל"ג בעומר ואת חיבורו למרד בר כוכבא ולמאבק לחירות לאומית. מנהג הדלקת המדורות צוין זכר למורדים שהדליקו משואות אש על ראשי ההרים כדי להודיע על פרוץ המרד. גם המנהג להכין חיצים וקשתות ולהתאמן בהם בסביבות המדורה מיוחס למרד בר כוכבא, שעה שכלִי הנשק העיקרי ששימש בקרב היה חץ וקשת.
רבי שמעון בר יוחאי
הילולת רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י) במירון נקשרה ליום זה בעקבות מסורות מהמאה ה-16 ולפיהן זהו יום הולדתו ונישואיו, הסמכתו ופטירתו. לפי ספר הזוהר, בהיותו על ערש דווי גילה רשב"י לתלמידיו את סודות הקבלה. לשמחת ההילולה הצטרפה הדלקת המדורה זכר לאש שאפפה את ביתו ביום מותו. רשב"י נתפס בעל חוכמת הקבלה וצדיק מגן מרפא ומברך. דמות הצדיק הפורס חסותו בל"ג בעומר הייתה השראה לעליות לקבר לזכר צדיקים אחרים בישראל ומחוצה לה.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}