מוסדות אקדמיים רבים בארץ ובעולם מציינים את יום דרווין הבין-לאומי ביום הולדתו של צ'ארלס דרווין, 12 בפברואר (1809). מסורת זו החלה בשנת 2009 במלאת מאתיים שנה להולדת דרווין.
בשנת 1859 פרסם דרווין את ספרו "מוצא המינים" בו פרש את יסודות תורת האבולוציה, תאוריה מהפכנית שהגה לראשונה במהלך מסעו בספינת 'הביגל' לאיי גלפאגוס ופיתח במהלך שנים של תצפיות ומחקר.
מדוע לג'ירפות יש צוואר ארוך? מדוע נכחדו הדינוזאורים מהעולם וכיצד התפתח האדם לאורך ההיסטוריה? לכל אלו נתן דרווין תשובות בהתאם לעקרונות מוצא המינים ו'הברירה הטבעית'.
תורת האבולוציה הרעידה אמות סיפיה של האנושות ושינתה את פני המדע בכללותו. היא הגדירה כללים בסיסיים חדשים בנוגע לתפיסתו של האדם את עצמו ואת כל מה שמסביבו.
דרווין המתין 12 שנים נוספות עד שהעז לפרסם, בשנת 1871, את ספרו השני "מוצא האדם", בו כתב במפורש כי מוצא האדם והקוף הוא מאב קדמון אחד ופירט כיצד התפתחו הכלים והשפה האנושיים.
מצדדי גישתו של דרווין רואים בתורתו תאוריה מדעית המסבירה היטב את המציאות, ומגובה בעדויות הן מן המאובנים והן מהשוואת דנ"א בין בני אדם לקופים, ואילו מתנגדיה, המונעים לרוב ממניעים דתיים מוצאים בה דברים לא הגיוניים וסתירה של כתבי הקודש.