תוכנית "מפתח" לחינוך מוזיקלי ולקשר עם הקהילה הוקמה בשנת 2000 ביוזמת אגודת הידידים של התזמורת הפילהרמונית הישראלית. הפסנתרנית והמוזיקאית אירית רוב נבחרה על ידי הנהלת התזמורת למנהלת התוכנית. הד"ר דוצ'י ליכטנשטיין התמנתה למנהלת פדגוגית מטעם המדרשה למוזיקה במכללת לוינסקי לחינוך ומנהלה דאז ד"ר תומר לב.
משנת 2000 ועד 2014 השותפוּת הפדגוגית בין תוכנית "מפתח" ובין המדרשה למוזיקה (כיום הפקולטה לחינוך מוזיקלי) הניבה פירות רבים – בעיקר בתחום הרפרטואר הנבחר לכל רמת גיל, ההשתלמויות למורים למוזיקה, כתיבת חומרי למידה בעריכתה של שולמית פיינגולד והליווי המתמיד בתהליך הלמידה וההוראה בכיתות.
מיקוד הפעילות של "מפתח" נועד לבתי ספר יסודיים שבהם לומדים יהודים, ערבים וילדים בני עובדים זרים ואשר בהם המורים למוזיקה ממלאים את תפקיד התיווך המובהק בתהליך ההכנה לקראת הקונצרטים. בראשית הפעלת התוכנית נחשפו אלפי תלמידים בפעם הראשונה בישראל למצלול האיכותי של התזמורת המובילה בארץ ומהמובילות בעולם. עובדה זו העניקה למורה למוזיקה תחושה ייחודית וחיזוק לדימוי העצמי ולמעמדו בבית הספר, בעיני ההנהלה והעמיתים ובעיני התלמידים. ספריית העיבודים למפגשים הקאמריים בכיתות הלכה והתרחבה ברבות הימים והפכה לנכס כמעט בלעדי לעשרות יצירות סימפוניות שבוצעו על ידי הרכבים קטנים ומבוצעות עד היום בקונצרטים.
מראשיתה מעודדת תוכנית "מפתח" את היצירה הישראלית המקורית ושילובה בקונצרטים. בין השאר הוזמנו יצירות מאת אייל באט, משה זורמן, גיל שוחט ורונן שפירא. בשנת הפעילות הראשונה של תוכנית "מפתח" יזמה אירית רוב את הקמת "שש בש" – ההרכב היהודי-ערבי הפועל בחסות התזמורת הפילהרמונית. בהרכב זה שלושה נגנים מהתזמורת הפילהרמונית וארבעה אומנים ערבים מן הבולטים בארץ. ההרכב משתלב בקונצרטים לתלמידים בתוכנית המיוחדת "מזרח, מערב ומה שבמרחב שלנו" ומופיע בקונצרטים ייחודיים בארץ ובחו"ל בפני תלמידי תיכון וקהל רחב.
תפיסת הקונצרט המתווך הניבה בפעם הראשונה בארץ את רעיון הבנייה של צוותי מנחים, מורים למוזיקה ומוזיקאים בהכשרתם. לשם כך נפתח בפעם הראשונה בארץ הקורס לעריכה ולהנחיה של קונצרטים למוסדות חינוך במכללת לוינסקי לחינוך. מאוחר יותר הפכה היוזמה לקורס אקדמי לסטודנטים מתקדמים. הדור הראשון של מנחי "מפתח" אכן צמח מבין שורות הקורס, וקצתם מעורבים ביוזמות קהילתיות ברחבי הארץ ובעולם.
מאז שנת 2019 מקיימת תוכנית "מפתח" את הקורס האקדמי "עריכה והנחיית קונצרטים ויזמות בקהילה". הקורס מתקיים בשיתוף עם בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל אביב ועם הפיקוח על החינוך המוזיקלי במשרד החינוך. קורס זה הוא תוצר של תהליכי רפלקציה על דרכי תיווך להנגשת הקונצרט החי במסגרת יוזמה קהילתית. בשנים 2010-2003 הגישה רשות הערכה, המחקר והפיתוח של מכללת לוינסקי לחינוך שלושה דוחות מחקר על מידת שביעות הרצון של התלמידים ושל המורים למוזיקה מהיבטיה השונים של התוכנית. בשנת 2020 הוגשו ממצאים של מחקר פעולה על מידת התהודה של התוכנית בקהילת בית הספר ובזו שמחוצה לה. את המחקר בנו וחיברו חוקרת חיצונית ושתי מורות למוזיקה המשתתפות ב"מפתח".
היוזמה "חדר מורים מתארח" נולדה מתוך הבנה שהרחבת התהודה של "מפתח" בקהילת בית הספר תושג ביתר שאת אם הנהלת בית הספר וצוותי ההוראה ישמשו לא רק צוות מלווה של התלמידים בקונצרטי בוקר אלא ציבור המשתתף בקונצרטי התזמורת למנויים. לשם כך מוצע בכל שנה מבחר מסובסד של קונצרטי ערב ומפגשי טרום-קונצרט לסקירת הרפרטואר שיבוצע, למפגש עם המנצח או הסולן ולרב שיח עם נגני התזמורת.
ברוח הדגם של תוכנית "מפתח" הוקמו במשך הזמן תוכניות קונצרטים למוסדות חינוך ביוזמת תזמורות שונות בארץ כמו "קדמה" (הסימפונית חיפה), "מיתרים" (אנסמבל סולני תל אביב) ו"אלחאן" (תזמורת הגליל – עמותת פוליפוני). בשנת 2014 המשיכה תוכנית "מפתח" את פעילותה כגוף פדגוגי עצמאי עם צוות מובחר של אנשי מקצוע בתחומי הדעת והמעש. התוכנית לגני ילדים בשיתוף עם עיריית תל אביב-יפו, המחלקה לגני ילדים, יצאה לדרך בשנת 2013. מאוחר יותר הצטרפו לשורות הגנים מעונות נעמת בתל אביב.
התוכנית לבתי ספר יסודיים מתמקדת בעקרון הריבוי והרצף של קונצרטים בכל סמסטר ובכל שנה, מכיתות א-ו. בהיעדר מורים למוזיקה צוות המנחים של "מפתח" אחראי להכנת התלמידים בסדרה של שבעה מפגשים בכל סמסטר. התוכניות של "מפתח" הוצגו בפורומים בין-לאומיים ובכתבי עת מדעיים.
בשנת 2017 יזמה תוכנית "מפתח" את הכנס הבין-לאומי הראשון לחינוך מוזיקלי ויוזמות בקהילה: מסורת, אתגרים וחדשנות. לבד מחוקרים ישראליים התברך הכנס בנציגים ממדינות אלו: ארגנטינה, ארה"ב, בריטניה, גרמניה, נורווגיה, קנדה, ספרד, פורטוגל, פינלנד, צרפת ושוודיה. האיגוד הישראלי למוזיקולוגיה הקדיש את כרך המחקר מס' 15 לשנת 2018 למבחר מאמרים שהוצגו בכנס:
Min-Ad, Israel Studies in Musicology Online, Vol.15, 2018 (2) Materials of the First International Conference on Music Education in the Community of the Israel Philharmonic Orchestra-Keynote program for Music Education and Community Outreach “Traditions, Challenges and Innovations”.
הרחבה: תוכנית מפתח