תוכנית חקר ציפורים וסביבה
ישראל משמשת גשר יבשתי חשוב לציפורים נודדות בשל מיקומה בין שלוש יבשות: אירופה מצפון, אסיה ממזרח ואפריקה מדרום. היא משמשת אתר ביניים חשוב לאכילה ומנוחה עבור העופות הנודדים בשל מיקומה בין המדבריות ובין גופי המים ובשל עושר המזון ואתרי הלינה שבה.
תוכנית חקר ציפורים וסביבה היא תוכנית ייחודית הפועלת החל משנת הלימודים תשע"ג, במסגרת לימודי מדע וטכנולוגיה בחטיבות הביניים. התוכנית היא פרי יוזמה של הפיקוח על מדע וטכנולוגיה בשיתוף עם האגף לטכנולוגיות מידע ועם פרופ' יוסי לשם מהחברה להגנת הטבע וקרן דוכיפת.
מטרת התוכנית לעודד התבוננות בטבע, ולחקור בכלים מדעיים ומקוונים את אורחות חיי הציפורים ויחסי הגומלין שלהן עם הסביבה והאדם ולהתמודד עם חקר בעיות ודילמות סביבתיות אקטואליות.
התוכנית מקדמת כמה מהיעדים במרכזיים של הוראת מדע וטכנולוגיה: למידה משמעותית של אקולוגיה וסביבה, חקר מדעי ופתרון בעיות, למידה חוץ כיתתית, למידה שיתופית בסביבות מקוונות, חינוך לקיימות ואכפתיות כלפי הסביבה.
משתתפות בתוכנית מאות חטיבות ביניים מכל המחוזות והמגזרים. בשנים האחרונות, התוכנית מתמקדת ביצירת מנהיגות של מדריכים ומורים מובילים במחוזות וטיפוח בתי ספר מדגימים. בנוסף, הוקמה קבוצת ווטסאפ של קהילת מורים מקצועית – קהילה צומחת של קרוב ל-200 מורים אליה הצטרפו גם מיטב הצפרים שמערכת החינוך יקרה לליבם. הקהילה שוקקת חיים וחדשנות ומהווה רשת תומכת למורים ולתלמידיהם.
מפתחות ומנחות התוכנית בחטיבת הביניים:
יהבית לוריא (מהמרכז הארצי למורי מדע וטכנולוגיה בחטיבת הביניים) בשיתוף עם שלומית ליפשיץ (מהמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר).
בתי ספר המעוניינים להצטרף לתוכנית מוזמנים לפנות למנחות התוכנית.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}