ישראל - מיקום וגבולות
גבולות מדינת ישראל מגדירים את השטח עליו חל המשפט, השיפוט והמנהל של המדינה וכן את השטחים שבהם היא מחזיקה בתפיסה לוחמתית.
מדינת ישראל גובלת בארבע מדינות: לבנון, סוריה, ירדן ומצרים, וכן ברצועת עזה שבשלטון חמאס ובאזור יהודה ושומרון, בו צה"ל העביר סמכויות שלטוניות מסוימות לרשות הפלסטינית. לישראל גם שלושה גבולות ימיים: בים התיכון, בים המלח ובים סוף, בהם יש חשיבות לגבול המים הטריטוריאליים ולגבול המים הכלכליים של ישראל.
מדינת ישראל לא הצהירה על גבולותיה במגילת העצמאות שלה. גבולותיה נקבעו בתהליך הדרגתי, שראשיתו בהסכם סייקס-פיקו בבין המעצמות ששלטו באזור כ-30 שנה קודם להכרזת המדינה, המשכו בכתב המנדט, עבור בתוכנית החלוקה, מלחמת העצמאות, ובהסכמי שביתת הנשק בתום מלחמת העצמאות, לאורם נקבע הקו הירוק - גבולה בפועל של ישראל עד למלחמת ששת הימים. במלחמה זו כבשה ישראל שטחים נרחבים משכנותיה - סוריה, ירדן ומצרים. הסכם השלום בין ישראל למצרים, במסגרתו חזר חצי האי סיני לשליטת מצרים, הביא להסכמה על גבול ישראל-מצרים. הסכם השלום בין ישראל לירדן הביא לייצוב קו הגבול בין ישראל לירדן, תוך הסכמה על שינויים זעירים בו.
חלק מגבולותיה של מדינת ישראל נחשבים גבולות זמניים: "קווי שביתת נשק", "קוי הפרדת כוחות" או "קווי הפסקת אש". שליטתה של ישראל ברמת הגולן נמצאת בלב המחלוקת בין ישראל לסוריה על גבולן המשותף. על הגבול בין ישראל ללבנון קיימת הסכמה, למעט שטח קטן של חוות שבעא. מאז שנות ה-90 מתקיים משא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית על קביעת גבול ביניהן.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
היכרות עם המפה של ישראל
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבהביחידת לימוד זו נכיר את המפה של ישראל ואת גבולותיה של הארץ ונלמד אילו מהגבולות טבעיים ואילו מלאכותיים. כמו כן נכיר את הארצות הגובלות עם ישראל ונלמד באיזו יבשת נמצאת ישראל. לבסוף נכיר את האזורים הטבעיים ואת מיקומם של היישובים המרכזיים בארץ.
التعرف على خارطة إسرائيل (الصف السادس)
مجالات المعرفة: جغرافيا الإنسان والبيئةفي وحدة الدراسة هذه، سنتعرف على خارطة إسرائيل: سنتعرف على حدود الدولة، وسنتعرف على الحدود الطبيعية وأي منها مصطنعة. سنتعرف على الدول المجاورة لإسرائيل، وسنتعرف على القارة التي تقع فيها إسرائيل. فيما بعد سوف نتعرف على المناطق الطبيعية وموقع البلدات الرئيسية في الدولة.
חלוקת ישראל לאזורים על פי תבחינים שונים
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבהיחידה זו עוסקת בחלוקת ישראל לאזורים על פי קריטריונים שונים. המפות הנושאיות הן כלי עזר לקביעת החלוקה לאזורים. בשיעור הראשון נעסוק במושג "גבול", איך הוא נקבע ומה המשמעות שלו. נלמד כי גבול הוא מלאכותי (אם כי לפעמים הוא עושה שימוש בתוואי נוף טבעיים). נכיר אזורים טבעיים בישראל כפי שהם מוגדרים על ידי קריטריונים כגון תבליט, אקלים, צפיפות אוכלוסייה, סוגי יישובים. מתוך כל אלה נבחן את הקשרים הקיימים בין התופעות המרחביות ונלמד כיצד מעוצבת המהות הגאוגרפית של ישראל.
تقسيم إسرائيل إلى مناطق حسب معايير مختلفة (الصف السادس)
مجالات المعرفة: جغرافيا الإنسان والبيئةتتناول هذه الوحدة تقسيم إسرائيل إلى مناطق بمعايير مختلفة. الخرائط الموضوعية تساعد في تحديد التقسيم إلى مناطق. في الدرس الأول سنتعامل مع مفهوم "الحدود" وكيف يتم تحديدها وماذا تعني. سوف نفهم أن الحدود مصطنعة (على الرغم من أنها تستخدم أحيانًا الميزات الطبيعية). سوف نتعرف على المناطق الطبيعية في إسرائيل كما هي محددة بمعايير مثل: التضاريس، المناخ، الكثافة السكانية، أنواع البلدات. ومن كل هذا، سوف ندرس العلاقة القائمة بين الظواهر في المدى ونفهم كيف تشكلت جغرافية لإسرائيل.