השמש כמקור אנרגייה
השמש (החמה) היא כוכב שנמצא במרכז מערכת השמש, מערכת עליה נמנה גם כדור הארץ. כדור הארץ וגופים נוספים חגים סביב השמש במסלולים קבועים עקב כוח המשיכה שלה.
השמש "נולדה" לפני כ-4.5 מיליארד שנים לערך. פני השמש לוהטות בטמפרטורה הקרובה ל-6,000 מעלות, ובליבתה הטמפרטורה מגיעה לכ-15 מיליון מעלות. השמש היא גוף חי ומשתנה - על פני השטחה שלה אין ולו רגע אחד הזהה למשנהו. פני השטח של השמש מלאים התפרצויות, מערבולות ומה שאנו מכנים "כתמי שמש".
מהי קרינת השמש?
מקורה של קרינת השמש באנרגייה בעלת עוצמה אדירה, הנוצרת בתהליכים תרמו-גרעיניים מורכבים שמתרחשים בתוך השמש. האנרגייה שנפלטת מהשמש מתפשטת ומתקדמת בחלל בצורת גלים, במהירות האור: כ-000,300 ק"מ בשנייה.
הקרינה נפלטת מן השמש בגלים בעלי אורכים שונים והיא נקראת "הספקטרום האלקטרומגנטי".
רוב האנרגייה נפלטת מהשמש בקרינה קצרת גל, שהיא קרינה בעלת עוצמה רבה; חלק קטן של האנרגייה נפלט מהשמש בקרינה ארוכת גל, שעוצמתה קטנה יותר והיא מורגשת כקרינת חום.
קרינת השמש היא מקור האנרגייה של התהליכים המתרחשים בכל מערכות כדור הארץ: באטמוספרה, בהידרוספרה, בביוספרה ובגאוספרה. קרינת השמש היא המקור העיקרי לאור ולחום על פני כדור הארץ, בלעדיה העולם היה נעדר חיים, חשוך וקפוא. קרינת השמש היא גם מקור האנרגייה לכל תהליכי הפוטוסינתזה בעולם הצומח ולכל התהליכים האטמוספריים והזרמים האוקיניים. קרינת השמש גורמת להתאדות המים ועל כן היא הגורם המניע את מחזור המים בטבע. קרינת השמש היא גם המקור לחלק מתהליכי הבלייה וההתפוררות של סלעים.
כל אלו הם תהליכים חיוניים לקיומם של חיים על פני כדור הארץ.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אקלים ומזג אוויר
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבהתורת האקלים היא מדע העוסק במשתנים אטמוספריים כגון טמפרטורה, משקעים, לחות ורוחות לאורך תקופת זמן ממושכת (לפחות 30 שנים). במדע זה מחושבים ערכים סטטיסטים שונים (ממוצע, חציון, מינימום, מקסימום וכד') למרכיבי האקלים המאפשרים להבחין בין סוגי אקלים שונים בעולם ו/או לבחון אם חל בהם שינוי לאורך הזמן.
מזג אוויר לעומת זאת, מתאר את התנאים המטאורולוגיים והאטמוספריים במקום נתון ובזמן נתון (יום, חודש, שנה). מזג האוויר מתייחס לתנאים יומיומיים של טמפרטורה, משקעים, כיוון הרוח ועוצמתה וכדומה.
יחידה זו עוסקת בגורמי האקלים וסוגי האקלים, במזג האוויר וביחסי הגומלין של האדם עם האקלים ומזג האוויר.