דלג אל

רעידות אדמה

רעידות אדמה

רעידת אדמה עלולה לגרום הרס רב על פני כדור הארץ. היא נוצרת עקב תנועת חיכוך והתנגשות של הלוחות הטקטוניים זה בזה. החיכוך יוצר אנרגייה עצומה המצטברת לאורך קווי השבירה בין הלוחות. כאשר האנרגייה משתחררת בבת אחת, חלה תזוזה של כמה סנטימטרים בין הלוחות, ועל פני כדור הארץ מורגש זעזוע עצום. במהלך הרעידה האדמה נעה וכל אשר עליה שניות ממושכות. המקום במעמקי האדמה שבו האנרגייה משתחררת נקרא "מוקד רעידת האדמה". גלי הזעזוע שמקורם במוקד הרעידה נשלחים לכל הכיוונים. הרעד החזק ביותר על פני השטח מגיע אל מוקד העל, אל הנקודה המצויה על פני האדמה בדיוק מעל למוקד.

נזקי רעידות האדמה

הגלים הגורמים את רוב הנזקים הם גלי הגזירה, ובעיקר גלי השטח, המטלטלים את פני השטח לכל הכיוונים וגורמים לקריסתם של מבנים, כבישים, גשרים וסכרים ואף לאבדן חיי אדם. הנזקים הנגרמים על ידי רעידת האדמה תלויים בכמה גורמים:

  • עצמת הרעידה - ככל שהעצמה גדולה יותר, ההרס גדול יותר.
  • מיקום הרעידה - ככל שהאזור הנפגע קרוב למוקד רעידת האדמה, הנזק גדול יותר.
  • צפיפות האוכלוסייה - ככל שצפיפות האוכלוסייה באזור שנפגע גדולה יותר, הנזק שנגרם גדול יותר.
  • איכות הבנייה באזור הפגיעה - במקומות שבהם הבנייה והתשתיות אינן באיכות טובה, הפגיעה בנפש וברכוש גדולה הרבה יותר מהפגיעה במקומות שבהם נבנו מבנים יציבים בשיטות חדישות המותאמות לתזוזות של פני השטח.

מתחת לפני האוקיינוס

נזקים נגרמים גם בעקבות רעידות אדמה המתרחשות מתחת לפני האוקיינוסים. רעידות אדמה המטלטלות את קרקעית האוקיינוס גורמות להתרוממות של גלי ענק בים. גלים אלו הנקראים "גלי צונמי" עשויים להגיע לגובה ‏25 מטרים ומעלה והם הרסניים ביותר. בהגיעם לאזורי החופים, הם מציפים והורסים יישובים שלמים על יושביהם.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
תהליכים מחזוריים בכדור הארץ - פנימיים וחיצוניים
תהליכים מחזוריים בכדור הארץ - פנימיים וחיצוניים
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

יחידה זו עוסקת בכוחות הפנימיים (גאולוגיים) אשר יוצרים סלעים, בונים את פני כדור הארץ ומשנים אותו; בכוחות החיצוניים (גאומורפולוגיים) אשר מעצבים את הנוף מחדש, וביחסי הגומלין של האדם עם כוחות אלו.
תהליכים פנימיים וחיצוניים מעצבים את פני הנוף בכדור הארץ. תהליכים אלו משפיעים במידה רבה על פעילות האדם במרחבי כדור הארץ.

חזרה לראש הדף

שיעורים מצולמים

שיעורים מצולמים

שיעורים בעברית

  • רעידות אדמה - אקדמיה ברשת
    מה גורם לרעידות אדמה בישראל? איך נערכים לרעידות אדמה וכיצד יש לנהוג במקרה של רעידת אדמה? הקלטת משדר מקוון עם ד"ר נורית שטובר, גאולוגית, ראש החוג ללימודי ישראל באוניברסיטת חיפה.
  • רעידות אדמה, סיגל חמו
    שיעור מקוון עם המורה סיגל חמו על נושא רעידות אדמה. בתוך הקישור גם אפשרות להורדת המצגת שבסרטון
  • רעידות אדמה והשבר הסורי אפריקאי, סיגל חמו
    שיעור מקוון המשלב גם את נושא רעידות האדמה והשבר הסורי אפריקאי בהיט המרחב הישראלי עם המורה סיגל חמו
חזרה לראש הדף

חוזר מנכ"ל- היערכות מוסדות החינוך לרעידת אדמה

 חוזר מנכ"ל- היערכות מוסדות החינוך לרעידת אדמה

מהי רעידת אדמה? כיצד אפשר להיערך לקראתה? מה הציוד שיש להכין מבעוד מועד בכיתה וכיצד צריכים המורים, התלמידים וסגל בית הספר לנהוג בזמן רעידת אדמה ולאחריה?

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

האטמוספרה
האטמוספרה היא שכבת גז המקיפה את כדור הארץ. האטמוספירה מאפשרת את החיים על פני כדור הארץ בכך שהיא סופגת את מרבית הקרינה האולטרה סגולה המגיעה מהשמש וגורמת למיתו...
ירושלים בירת ישראל (חט"ב)
ירושלים היא עיר הבירה של מדינת ישראל והעיר הגדולה ביותר בה. בירושלים שוכנים מוסדות הממשל של ישראל. ירושלים הייתה מרכז חיי העם היהודי בימי קדם ומושא געגועיו ב...
גבולות ישראל
גבולות של מדינה מגדירים את השטח שעליו חל המשפט השיפוט והמִנהל של המדינה. לעתים קווי הגבול מסומנים על גבי מפות בלבד וקיומם אינם מופיעים בשטח, ולעתים הם מסומני...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.