לומדים על המוביל הארצי התפלה ועוד באמצעות יישומון חווייתי שפיתחנו במיוחד עבורכם!
היישומון כולל קטעי מידע, פעילויות, סרטונים והצעות למשימות חקר קבוצתיות לתלמידים מזווית מעניינת וקצת אחרת.
השימוש ביישומון מומלץ בדפדפן כרום.
המים זורמים מהמקומות גבוהים למקומות הנמוכים, עד שהם מגיעים לים, בדרכם הם יוצרים מערכות נהר.
כמות המים הזורמת באפיק הנהר, רציפות הזרימה ומהירות הזרימה במהלך השנה, נקראים משטר הזרימה באפיק. משטר הזרימה תלוי שני גורמים עיקריים:
גודל אגן הניקוז - כל טיפת מים היורדת בשטח אגן הניקוז ואינה מחלחלת או מתאדה, מתנקזת בסופו של דבר לאפיק המרכזי של הנהר. לפיכך, ככל ששטחו של אגן הניקוז גדול יותר, כן כמות המים המגיעה אל מערכת הנהר גדולה יותר, ועוצמת הזרימה גוברת.
תנאי האקלים באזור אגן הניקוז - משטר הזרימה מושפע מסוגי המשקעים השונים, כמותם והתדירות שלהם. גם לפיזור הגשמים במהלך השנה יש חשיבות. לדוגמה, באזורים שכמות המשקעים היורדים בהם גדולה והם מפוזרים על פני כל השנה, משטר הזרימה בנהרות כמעט אינו משתנה במהלך השנה. לעומת זאת באזורים המדבריים, שבהם יורדת כמות המשקעים השנתית קטנה והמשקעים יורדים בכמה אירועי גשם בודדים עלולים להיווצר שיטפונות. נחל שזרימתו מתמשכת כל השנה נקרא נחל איתן, ואילו נחל שזרימתו מתמשכת בעונת הגשמים בלבד נקרא נחל אכזב.
דירוג - הנחלים מדורגים לפי מספר היובלים הנשפכים אליהם. נחל מדרגה ראשונה הוא נחל שלא נשפך אליו שום יובל. נחל מדרגה שנייה הוא נחל הנוצר משני נחלים של דרגה ראשונה וכן הלאה.
שיפוע - שיפוע הנחל הוא גורם משמעותי בקביעת אופיו. השיפוע נקבע על פי הפרש הגבהים בין ראש הנחל לבסיס הסחיפה שלו, כלומר, לנקודה שבה הנחל נשפך לים או לאגם.
נפתול - נפתולים הם שינויים בכיוון הזרימה של הנחל שנוצרו בשל סחיפה ושקיעה של חומרים בגדות הנחל. עם הזמן הפיתולים נודדים במורד הנחל. פיתול הנחל נמדד על ידי היחס בין אורכו הממשי של הנחל לבין המרחק בין ראש הנחל ושפכו. כשנפתול נהר מתנתק מהזרם העיקרי עקב חסימה, הנהר פורץ דרך צוואר הנפתול ויוצר גוף מים דמוי קשת המכונה 'ימת נפתול'.
רוב הנחלים בישראל זורמים מזרחה-מערבה או מערבה-מזרחה ומקצת מהם זורמים צפונה-דרומה ולהפך. את נטיית הנחלים לזרום מזרחה-מערבה מייחסים להעתקי משנה רבים של השבר הסורי-אפריקאי המרכזי. במרכז ההעתק המרכזי זורם הנחל המרכזי ביותר, הירדן, צפונה-דרומה. הכיוון הפוך לתנועת הלוחות בשל הבקע הרחב הסורי-אפריקאי אשר במרכזו ערוץ נחל המרכז את אגן הניקוז של שטח הבקע. לכן נוצרו העתקי משנה רבים שכיוונם הפוך לזה של ההעתק המרכזי. באופן דומה נוצרו נחלים רבים בכיוון הנגדי להעתק, כלומר, מזרח-מערב.
נחלי ישראל היו חשופים בעבר לזיהום, שמקורו בשפכים ובקולחים באיכות ירודה שהוזרמו לנחלים ופגעו במאמצים לשקם את הנחלים. כיום, רמת הזיהום בנחלים בישראל פחותה בהשוואה לעבר.
אם תמשך הזרמת קולחים באיכות לא טובה אל הנחלים והם יהיו חשופים לזיהומים, הנחלים לא יצליחו להשתקם באופן מלא.
על מנת לשקם את הנחלים יש להזרים אליהם מים טבעיים. הזרמת מים טבעיים בלבד בנחלים תלויה בכמות המים שתהיה בעתיד. גידול האוכלוסייה ומשבר האקלים יקשו בעתיד על הפניית מים טבעיים אל הנחלים.
האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה בשיתוף זווית בחינוך גאה להציג את "קול הנחלים", סדרה שמטרתה הנגשת נושא נחלי ישראל ממגוון רחב של זוויות.
פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.