גז טבעי (חט"ב)
בשטחי המים הכלכליים של ישראל נעשו קידוחים אחדים והתגלו מאגרים מסחריים של גז טבעי. בשנת 1999 התגלה בקידוח מול חופי אשקלון גז טבעי בכמות מסחרית. משנת 2004 הוא משמש את חברת החשמל בהפעלת כמה מתחנות הכוח שלה במקום מזוט.
בשנת 2009 התגלו שלושה מאגרי ענק של גז טבעי בקידוח תמר 1 מול חופי חיפה, דלית 1 מול חופי חדרה ומאגר לווייתן.
בד בבד עם גילויו של גז טבעי בישראל יובא ארצה גז טבעי משדות הגז במצרים. ואולם יבוא זה פסק עקב חבלות חוזרות ונשנות בצינורות הגז בסיני וההפיכה במצרים.
היום ישראל מספקת את צורכי הגז שלה בעיקר ממאגרי גז ישראליים. בישראל משמש הגז הטבעי לרוב להפעלת תחנות כוח של חברת החשמל ושל יצרנים פרטיים.
חוק הנפט התשי"ב-1952 מסדיר חיפוש והפקה של גז טבעי בישראל. ואילו הולכת גז טבעי לצרכנים מוסדרת בחוק משק הגז הטבעי התשס"ב-2002.
שימוש עיקרי בגז טבעי בישראל הוא להנעתן של תחנות כוח של חברת החשמל.
בשנת 2010 כ-45% מתפוקת החשמל בישראל סופקה מגז טבעי, כ-50% מפחם והשאר מסולר ומזוט.
בשנת 2018 קרוב ל־70% מתפוקת החשמל בישראל סופקה באמצעות גז טבעי.
הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון והשפעתו על הגז
בין ישראל ולבנון אין גבול יבשתי מוסכם. הקו הכחול שנקבע בשנת 2000 ע"י האו"ם לאחר יציאת צה"ל מדרום לבנון, נחשב כקו גבול זמני. קו גבול יבשתי בדרך כלל משפיע על מוצאו וכיוונו של הגבול הימי בין המדינות.
ממשלת ישראל אישרה ב 24.10.22 את הסכם הגבול הימי, שבמסגרתו הושג הסכם לגבי חלוקת הגז בין ישראל ללבנון. ההסכם על הגבול הימי סיים מחלוקת ארוכת שנים על שטח ימי בגודל של כ- 880 קמ"ר.
בים התיכון נמצאו מאגרי גז. החל משנת 2009 התגלו מספר מאגרי גז גדולים לאורך חופי ישראל אשר העידו על היתכנות של מאגרי גז נוספים. מאגרי הגז של ישראל כיום הם: תמר, תמר דרום, כריש, תנין ולוויתן.
באזור המחלוקת נמצא אזור עם פוטנציאל לקיומו של מאגר גז.
על פי קו הגבול הימי שהוסכם, רוב שטח המאגר נמצא באזור הכלכלי הבלעדי של לבנון והיא מקבלת את הזכויות לפתח אותו. בשטח הכלכלי בלעדי של ישראל נמצא חלק קטן מהמאגר והיא תקבל פיצוי מרווחי המאגר הפונטציאלי.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}