בפרוש חגי אביב, חשוב לי לחזק אתכם עמיתי ועמיתותי. מביטים אלינו, מורים ותלמידים וגם לנו יש אחריות. אפשרו לתלמידנו לנהל שיח. כאנשי חינוך כולנו יודעים שחופש הביטוי האמנות והיצירה הם לב ליבו של תחום הדעת בו אנו עוסקים.
אני מחזקת אתכם, מבקשת לחפש את הדיאלוג המביע את קשת העמדות ולהיות דוגמה לתלמידינו.
חגים שמחים לכולם!
ד"ר איבנה רטנר, מפמ"ר קולנוע ומדיה
זמן קולנוע ומדיה- גיליון 12 אפריל 2023
חזרהכנס מגמות קולנוע חיפה צפון עם היוצר עודד דוידוף
בסוף פברואר התקיים כנס מגמות קולנוע חיפה צפון. הכנס היה חגיגי ומושקע והשתתפו בו מגמות קולנוע ממשגב – אסיף וקציר, קיבוץ מגידו ותיכון אליאנס חיפה ומרכז חינוך ליאו באק, המארחים.
פגשנו בכנס את בימאי הקולנוע עודד דווידוף (מרס טורקי, תימרות עשן, מלכת היופי של ירושלים ובקרוב סדרת אימה בכאן). דווידוף סיפר על ראשית דרכו בבימוי סרטים, על הפקות מיוחדות ואדפטציה קולנועית ואף הקרין דוגמאות מעבודותיו. במהלך הכנס התייחס לסרטי התלמידים עם הקרנת סצנות מהם: סרטי חצי גמר, פרויקט גמר ופענוח סצנה מתוך הסדרה תימרות עשן. היה מקצועי מאוד ומסקרן לראות עשייה קולנועית במגמות אחרות.
בינתיים תרגלנו עבודת שחקן-בימאי בהנחיית מורי המגמות בסדנאות מעורבות בין המגמות המשתתפות. היה נעים ומרענן ליצור ביחד ולהכיר חברים חדשים. זה היה יום נפלא.
נעמה כהן אשכנזי, מדריכה מחוזית חיפה צפון
כנס קולנוע ותקשורת חמ"ד
הכנס ה-26 של מגמות התקשורת והקולנוע בחמ"ד התקיים השנה ב-9 בפברואר בסינמטק ירושלים. יותר מ-550 תלמידים נכחו בו וצפו ב-12 סרטים שעלו לגמר בתחרות היצירה הצעירה. התלמידים נהנו מהרצאות של יוצרי קולנוע מהתעשייה, ותלמידים בוגרים השתתפו בטקס לסרטים הזוכים. בצוות השופטים היו: איתי קן תור, המדריך הארצי להפקות במשרד החינוך, ומולי קימל, מורה ותיק להפקות בחינוך הדתי.
יהודה ויטלזון, מדריך ארצי חמ"ד
אירוע הפיצ'ינג השנתי של הפיקוח
בחודש פברואר התקיים אירוע הפיצ'ינג השנתי של הפיקוח בשיתוף סמינר הקיבוצים ובהובלתם של רות לב-ארי ודורית באלין. לשלב הגמר עלו 12 תסריטים עלילתיים ותיעודיים של מגמות קולנוע ותקשורת מקצות הארץ כולל מהחברה הערבית והדרוזית. צוות השופטים הורכב מיוצרות ומיוצר ותיקים מתעשיית הקולנוע. הצוות התרשם ממגוון הנושאים, מעומקם ומהמקצועיות שהפגינו כלל המציגים והמציגות.
באירוע חולקו לצוותים הזוכים מענקי חונכות מקצועית מטעם סמינר הקיבוצים, הפורום הדוקומנטרי בישראל ואיגוד התסריטאים. השופטים נועה אהרוני, שירלי ברקוביץ ויובל ארז העניקו את פרס התסריט הטוב ביותר לסרט "איך זה קרה לי" מתיכון אילון חולון. התסריט של מאי מנדלאוי מבוסס על סיפורה האישי יוצא הדופן אשר הוצג ברהיטות ובשפה קולחת ובשימוש מרשים באמצעים חזותיים.
רגע מרגש במיוחד היה עם כניסתו לאולם של לואי מרעי, הדמות הראשית בסרטה זוכה הפרס של היבא מרעי מתיכון חורפיש.
עוד זכו בפרסים הסרט "פרפר נחמד" מעירוני א' תל אביב, "מאחורי הקלעים" מתיכון הקריה אשדוד, "בכי נעלם" מתיכון ברנקו וייס בית חשמונאי, "פרום אובסשן" מתיכון אביב רעננה, "קוצי בדרך של געגועים" תיכון אלנהדה כפר קרע.
התלמידים והמורים עברו תהליך משמעותי בפיתוח הפרויקט ואנו מאחלים לכולם סיום מוצלח של הפקות הסרטים.
איתי קן תור, מדריך ראשי להפקות סרטים
דיאלוג דרך קולנוע
בחודש פברואר הגיע לשיאו פרויקט "דיאלוג דרך קולנוע" המפגיש תלמידים ותלמידות מבתי ספר ערביים ויהודיים לסדרה של מפגשי היכרות ויצירה משותפת. השנה השתתפו בפרויקט שנים-עשר בתי ספר מצפון ועד דרום. הסמינר השנתי התקיים במפוצל באכסניית נורדיה ובגבעת חביבה, ובמהלכו הפיקו התלמידים סרטים קצרים בקבוצות משותפות. הם התמודדו עם מחסומי שפה ואתגרי הפקה, עבדו בשיתוף פעולה וצברו חוויות משותפות. בסופו של הסמינר האינטנסיבי הוקרנו הסרטים בפני משתתפי הסמינר וזכו לתשואות נלהבות. כמה מרגעי השיא היו ריקודים משותפים, מפגש עם שחקניות הסדרה "מדרסה" ותחרות מאסטר שף קינוחים. כל אלו התאפשרו בזכות תרומה שקיבל הפרויקט ממשפחה שחוותה אירוע גזענות מצער ובחרה לתרום את התרומות שקבלה לפעילות המקדמת דיאלוג בין יהודים וערבים. לצערנו, במציאות חיינו המורכבת קיומו והצלחתו של פרויקט זה אינם מובנים מאליהם. אנו תקווה שעוד ועוד בתי ספר יצטרפו אלינו בשנה הבאה. זו הזדמנות טובה להודות לצוות המורים והמורות של "דיאלוג דרך קולנוע", להנהלות בתי הספר שמאפשרות את קיומו ולתלמידים ולתלמידות שבחרו להשתתף.
איתי קן תור, מדריך ראשי להפקות סרטים
ועדת מקצוע קולנוע – שינויים וחידושים
גם חינוך וגם יצירה קולנועית נמצאים בתנועה מתמדת ודורשים יכולת הקשבה ודיאלוג. בימים אלה נכתבת תוכנית לימודים חדשה להוראת הקולנוע במשרד החינוך בהובלתו של ד"ר איתי חרל"פ. מדובר בתהליך ארוך ומעמיק שבו מתקיים חקר של הוראת המקצוע בעולם. נוסף על כך מתנהל שיח עם המורים בשטח, בניסיון להבין איך הם והתלמידים שלהם חווים את התוכן הלימודי ומה היו רוצים ללמוד וללמד.
תקופה זו מזמנת התבוננות מחודשת על הוראת המקצוע. נראה שהקולנוע מחפש את דרכו מחדש ומוצא אותה באמצעי מדיה נוספים. בשנים האחרונות ישנן לא מעט סדרות טלוויזיה שמציגות וירטואוזיות קולנועית מרשימה. ובכלל, הגבולות התרבותיים מיטשטשים בין משחקי מחשב לסדרות וכדומה, והנוער בימינו צורך תרבות ומדיה שלא כמורים שלו.
גם בקרב מורים לקולנוע ולתקשורת המלמדים כיתות חינוך מיוחד מתקיים תהליך של דיוק וגיבוש של תוכנית הלימודים ואירועי היבחנות מותאמים לאוכלוסייה. הוראת התחומים הללו מאפשרת לתלמידים חוויית למידה פעילה. מקצועות הקולנוע והתקשורת מגוונים, ואפשר להתאימם לאוכלוסיית התלמידים, לייצר חוויה רפלקטיבית בעבורם ולחשוף אותם לקונפליקטים חברתיים, רגשיים ואחרים.
ליאת קפלן, מדריכה ארצית לקולנוע
שקט! מקליטים – קריינות בהסכתים
את יחידת הלימוד הזו בנושא פודקאסטים כתב בעבור מרחב "הכוורת" עפר כרמלי, חוקר מדיה ומורה לתקשורת הפועל בתחום העיתונות והרדיו. ביחידה מרתקת זו תלמדו כיצד להשתמש בקולכם במגוון דרכים כדי שיעזרו לכם להקליט ולהאזין להסכתים בדרך ביקורתית ומקצועית יותר.
מטרות היחידה ללמוד על אמצעי התקשורת הסכת, להתנסות בסוגים שונים של קריינות, הקראה ודיבור – איך יוצרים קולות שונים בתוך סיפור ושימוש בכלים אודיופוניים כדי להעשיר את הסיפור ולהניע בתוך כך תהליכי למידה וחיבור בין ההסכתים לתלמידים.
לילך אגמון, מדריכת יסודי
כנס רביעי של קולנוע ומדיה לחטיבות הביניים
בפברואר התקיים הכנס הרביעי של קולנוע ומדיה לחטיבות הביניים בשיתוף מחלקת החינוך של סינמטק תל אביב.
התלמידים פגשו את הבמאי עודד רז וסרטו ״הרפסודה״. עודד שוחח עם התלמידים על תהליכי הפקה, ליהוק ואודישן. בחלקו השני של הכנס פגשו התלמידים את המרצה והיוצר אלון גור אריה ('המוסד') בהרצאה על פעלולים בקולנוע.
הכנס נועד לקדם את החשיפה לאומנות הקולנוע והמדיה רגע לפני הרישום לשנת הלימודים תשפ"ד.
תודות לאחראית מחלקת החינוך סינמטק תל אביב – מיה גולק אפטר על תרומתה להצלחת הכנס.
אתי פרנקו, מדריכת חט"ב ומובילת קהילת דרום
קול קורא אומנויות – קולנוע ותקשורת יסודי
זו השנה הרביעית שאגף אומנויות יוצא ב"קול קורא" ומעניק חמש ש"ש המיועדות ללימוד קולנוע ותקשורת בבית הספר היסודי. שעות אלו מאפשרות העמקה והעשרה בנושאים קולנוע ומדיה ופורצות את גבולות מרחבי הכיתה והמערכת הקבועה. שרי דובא, מורה בבית ספר "יזרעאליה" בחיפה, ממובילות קהילת מורי היסודי, מספרת ששעות אלו מאפשרות לה לקיים שיעורי צילום בקבוצות קטנות. עוד הן מאפשרות לה ליצור קשר בין-אישי קרוב עם התלמידים ולפתח בהם יכולת הבנה מעמיקה של יסודות הצילום, התבוננות ועשייה.
לילך אגמון, מורה ב"גבע" גבעת עדה ומדריכת מורים מוסיפה: "שעות אלו שאותן קיבלנו השנה אפשרו לי להגשים חלום – יצירת עיתון בית ספרי. מערכת העיתון מורכבת מצוות תלמידים שלכל אחד ואחת מהם תפקיד בעיתון: כתבים, צלמים, עורכים ועוד. צוות מערכת העיתון גאה מאוד בתוצר הדיגיטלי שיצא גם בפורמט מודפס ועל קיר מרכזי בבית הספר".
שעות הקול הקורא יפורסמו במרחב הפדגוגי של המנהלים לקראת חודש יוני. מומלץ לעקוב ולמלא טפסים.
דרישות סף: כתיבת תוכנית עבודה שנתית ומורה מהתחום שילמד את הנושאים.
לילך אגמון, מדריכת יסודי
עבודת גמר מצטיינת
משמח מאוד לשתף אתכן בהודעה המשמחת שהודיה אלגאוי, תלמידת תוכנית אידאה מחזור ב' בירושלים, זכתה במקום השני בתחרות מוזיאון המדע לעבודות חקר. הודיה נבחרה לייצג את ישראל במחנה קיץ לחוקרים צעירים בשוויץ בקיץ. הודיה כתבה על תרבות הממים באינטרנט וניתחה שינויים בה לאורך זמן. ברכות להודיה!
ד"ר איבנה רטנר
בואו נעשה סרט ביחד – נציב תלונות הציבור
אנחנו מזמינים אתכם, תלמידים ותלמידות בכל הכיתות, להשתתף בתחרות לכתיבת תסריט לסרטון שיסביר איך מגישים תלונה על גופים ציבוריים בנושאים שמעסיקים אתכם כמו התנאים בבית הספר או מחסור במגרשי ספורט.
התסריט שלכם זכה? תוכלו להצטרף לתהליך הפקת הסרטון, לקבל שכר או פרס שווה ערך.
מגמת דיגיטל ניו מדיה
הינה החזון הופך למציאות! העתיד, כאן, בהווה.
אנו מתרגשים לבשר שמגמת דיגיטל ניו מדיה תיפתח בשנת הלימודים תשפ"ד בתיכון גבעת ברנר. במגמה יתנסו התלמידים וייצרו בכלים שונים. בין השאר, בבניית אתר חדשותי בפלטפורמת WordPress, הפקת צילום עיתונאי ועריכת וידאו, היכרות עם אסטרטגיות פרסום שונות ברשת, הפקת פודקאסט וביצוע SEO נכון וטרגוט קהלי יעד בד בבד עם יצירת תוכן אקטיביסטי.
אבנר גולן, מורה לתקשורת, גן יבנה
- לקבלת מידע נוסף ולחשיבה על אפיק מעשי של עיתונות דיגיטל, אפשר לפנות אל ד"ר יהודה ויטלזון המוביל את התחום.
קרב ובא – אירועי הפיקוח הקרובים
האירועים הקרובים של הפיקוח עד יציאתנו לחופשת הקיץ.
כנס יוזמה וחקר
כנס יוזמה וחקר תשפ"ג יתקיים ביום רביעי 10 במאי 2023 בזוּם. כבשנים עברו, יורכב הכנס ממושבים שבהם חוקרים ומורים יזמים יספרו על עשייתם. כנס זה הוא חלון ראווה לנעשה אצלנו וכמו תמיד מעלה על נס חדשנות ויצירתיות. השנה ניחשף לתוכנית הרצה בתקשורת דיגיטלית המשלבת כתיבה עיתונאית, הסכתים וקמפיין פרסום חברתי. עוד ניחשף למחקרי תרבות יצירתיים, נתוודע אל יוזמות מהשטח מהיסודי, מחטיבת הביניים ומהחטיבה העליונה, נכיר את ועדת המקצוע קולנוע וכמובן נחשוף את צפונות הבינה המלאכותית בחינוך.