פעילות כלל מחוזית ולא בבית ספר מסוים: בעִתות חירום הלמידה מרחוק היא גשר לקשר הבין דורי מספרות חנה גנץ ורחלי שפירא (מדריכות במחוז ירושלים)
רקע על אודות התוכנית במחוז
תוכנית הקשר הרב דורי היא תוכנית ערכית חינוכית וחווייתית המחזקת את הקשר בין דור הסבים והסבות לדור הנכדים.
מספר המשתתפים השנה במחוז ירושלים היה 604 איש, מתוכם 342 תלמידים ו-262 ותיקים ב-18 קבוצות שפעלו ב-11 יישובים וערים.
מגוון קבוצות
מגוון הקבוצות היה רחב והן פעלו עם אוכלוסיות שונות, במסגרות שונות ובמקומות שונים:
סבים וסבות, ותיקים מהיישוב או מהעיר; תוכנית אמירים; יסודי, חטיבות ביניים ובתי ספר תיכוניים; יישובים וערים; בית הספר היובל מודיעין במסגרת תוכנית GTG בשיתוף הסוכנות עם בית ספר ממנצ'סטר; בית ספר שבו המורה המובילה היא אימו של אחד התלמידים בבית הספר; בית ספר טיפולי
ימי קורונה
בימי קורונה שבהם הסבים והסבות שהו בהסגר, ראינו עד כמה התוכנית משמעותית ועד כמה היא הכרחית לחיזוק הקשר המיוחד בין הדורות.
לשמחתנו הרבה, רוב בתי הספר במחוז ירושלים המשיכו את הקשר בצורות שונות:
- קשר בהודעות בוואטסאפ
- יצירה ושליחה של סרטונים מרגשים
- ראיונות עם הסבים והסבות שהובילו לסיפורים עלו למאגר מפגשי זום
- שימוש בכלים דיגיטליים
היערכות לשנה הבאה
עקב משבר קורונה חשנו בצורך ובהכרח לקיים קשר בין הסבים והסבות לילדים, יותר מתמיד. בעת הזו היו המון יוזמות חברתיות וניסיון לגייס ילדים לטובת הקשר עם הוותיקים. למעשה, אנו, שגרירי התוכנית, מקיימים קשר זה ברציפות בצורה מובנית ועם תוצר משמעותי.
הצעתנו לשנה הבאה
- לקיים את התוכנית בכל בתי הספר בארץ בשינויים המתבקשים
- להיערך להוראה היברידית – מרחוק ומקרוב. להכשיר את הסבים והסבות למפגשים סינכרוניים כבר מתחילת השנה
- לגייס הורים לתמיכה במבוגרים בהפעלת כלים דיגיטליים
- לאפשר חלק מהמפגשים כמו קיום ריאיון לסבים ולסבות גם מרחוק
- ללמד את צוות המובילים כלי תקשוב ללמידה מרחוק
דוגמאות לפעילות בבתי ספר שונים
המורה המובילה אליסה זילברשטיין מאולפנה לבנות ביישוב עופרה מספרת:
פעילות הוותיקים נמשכת מרחוק במגבלות הקיימות. התלמידות והוותיקים שבתוכנית הקשר הרב דורי מחכות למפגשים פנים אל פנים מכיוון שלא הכול שולטים ברזי הטכנולוגיה.
לקראת יום העצמאות שלחו הוותיקים סרטון של איחולים לבנות ולעם ישראל כולו בתקווה שהתוכנית תתחדש ותפעל ושתימצא תרופה לנגיף קורונה.
סיפורים שעלו בימי קורונה: עולים על הרכבת עם לאה בן ארי (אברמוביץ)
הבריחה מצרפת הבוערת עם הדסה קלימן (ליכטנשטיין)
המורה מאיה כהן מבית הספר תל"י אלמוג במעלה אדומים מספרת:
מגפת קורונה עצרה באחת את מפגשי הפנים אל פנים של התוכנית בבית ספרנו. השנה משתתפים בתוכנית 20 סבים וסבות ו-20 נכדים ונכדות תלמידי שכבה ו'.
בשבועות האחרונים קיימנו כמה מפגשי זום מרחוק. המרגש במפגשים היה בשבוע יום הזיכרון ויום העצמאות ובו נשאלו המשתתפים על החיבור שלהם לימים האלה. ניכר כי המפגשים מרחוק משמחים את הדור הוותיק, והתלמידים נרגשים לפגוש את הסבים והסבות דרך המסך. עד כה עלו לאתר הקשר הרב דורי 3 סיפורים מרחוק. כולי תקווה שכל הסיפורים יעלו בקרוב ונוכל לסיים את התוכנית במפגש מרגש פנים אל פנים.
המורה רחלי בצלאל מבית הספר נחלת בנימין ביישוב עופרה מספרת:
תלמידי כיתות ו' ממשיכים לכתוב עם הסבים והסבות שלהם את סיפורם, באמצעות מפגשים וירטואליים דרך המחשב (בתוכנת זום וכדומה) או באמצעות הטלפון. המפגשים והשיחות מסבים הנאה רבה לנכדים ולסבים כאחד.
המורה שביט זקן מבית הספר היובל במודיעין מספרת:
השנה משתתפים בתוכנית תלמידי שכבה ו' ושכבה ד'.
גם אצלנו, בבית ספר היובל מודיעין, מגפת קורונה עצרה באחת את המפגשים המרגשים והחווייתיים שהתקיימו עד אז פנים אל פנים. בשבועות האחרונים קיימנו תקשורת מרחוק באמצעות ערוצי תקשורת מגוונים כגון קבוצת ואטסאפ, שיחות טלפון להדרכה מרחוק ודואר אלקטרוני. כל אלו אפשרו להמשיך את תהליך תיעוד הסיפור ולהפיק סיפור אישי בשיחות. בעת האחרונה בתום תהליך אישי ומרגש עלה הסיפור הראשון לאתר. שניים נוספים נמצאים בתהליכי סיום, ואנו תקווה שכל הסיפורים יעלו בקרוב ונוכל לחזור ולהיפגש בקרוב פנים אל פנים.
המורה המובילה דליה יעקבס מבית הספר עשה חיל ביישוב אפרת מספרת:
בימי קורונה קיימנו שתי פעילויות.
מייד אחרי פורים כל בית הספר נכנס לבידוד בגלל מורה שנמצאה חולה בקורונה. מדובר בקרוב ל-800 תלמידים ול-150 אנשי צוות (!)
קיימנו מפגש דרך קבוצת הוואטסאפ שלנו (זום עדיין לא היה באופנה), וכל אחד שיתף בחוויית בידוד מהחיים שלו. תלמידה אחת שיתפה שזו הפעם השלישית שהיא בבידוד מאז פרצה המגפה. המבוגרים שוחחו על שהייה במקלטים ועל חוויות דומות. דליה, מובילת התוכנית, סיפרה שכאשר הייתה בכיתה ב' נאלצה לשהות בבידוד כל החופש הגדול לאחר שחלתה בצהבת.
לקראת הפסח קיימנו פגישה בזום ושמענו שיעור מפי הרב שראל רוזנבלט על מצוות "והגדת לבנך", מצווה המחוברת למהות התוכנית. למדנו שכל הורה צריך למצוא דרך להתאים את הסיפור ואת המסרים שלו לאופי וליכולות של הילד שלו.
המורה תמר ישראלי מבית הספר מולדת במבשרת ציון:
בכל אחד מהמפגשים שקיימנו עם הסבים והסבות נרקם קשר מיוחד בין הילדים ובני הדור השלישי ובין בני הדור השלישי עצמם. אין ספק שימי קורונה סיפקו אתגר של ממש להמשיך ולשמר את הקשר המיוחד והמשמעותי הזה.
לכבוד חג הפסח הכינו תלמידי הקבוצה סרטון געגועים לסבא ולסבתא. התגובות על הסרטון היו מרגשות למדי.
ואילו לקראת יום העצמאות היה אך טבעי שנרצה לשמוע מהסבים והסבות מהי עצמאות בעבורם כמו גם להאזין לסיפוריהם האישיים בנוגע למדינת ישראל, לעלייה ועוד. לשם כך קיימנו מפגש זום, ובו הם שיתפו אותנו בחוויותיהם ובחלומותיהם ובשאלה מהי מדינת ישראל בעבורם. המפגש היה מעניין מאוד, והילדים השתתפו, שאלו שאלות ושרו משירי ארץ ישראל עם הסבים והסבות יחד.
תודה על ההזדמנות להנחות תוכנית כל כך מיוחדת ומשמעותית.