דלג אל

מלכים ב' כד: ממלכת יהודה גוססת

מלכים ב' כד: ממלכת יהודה גוססת
על נהרות בבל, אדוארד בנדמן – 1832

יהויקים בן יאשיהו הומלך  בפרק הקודם על ידי מלך מצרים למלוך על ממלכת יהודה. אבל מצרים מאבדת לאט לאט את כוחה כמעצמה המשפיעה ונדחקת על ידי הבבלים:  עוד בימי יהויקים "עָלָה נְבֻכַדְנֶאצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל וַיְהִי לוֹ יְהוֹיָקִים עֶבֶד שָׁלֹשׁ שָׁנִים" (פסוק א). אחרי שלוש שנים יהויקים מורד בנבוכדנצאר.  בתגובה  לכך,  גדודים של בעלי בריתם של הבבלים מטרידים את יהודה.

יהויכין, בנו של יהויקים, משלם את המחיר על מדיניות אביו. הוא מולך שלושה חודשים בלבד עד שמגיע נבוכדנצאר וצר על ירושלים.  יהויכין, במאמץ להציל את העיר, נכנע לפניו: "וַיֵּצֵא יְהוֹיָכִין מֶלֶךְ יְהוּדָה עַל מֶלֶךְ בָּבֶל הוּא וְאִמּוֹ וַעֲבָדָיו וְשָׂרָיו וְסָרִיסָיו" (פסוק יב). אולם נבוכדנצאר לא מסתפק בכניעה. הוא מחליף את השלטון ואת יהויכין; את האצולה הירושלמית ואת בני המעמד הגבוה והמשפיע הוא מגלה לבבל: "וְהִגְלָה אֶת כָּל יְרוּשָׁלִַם וְאֶת כָּל הַשָּׂרִים וְאֵת כָּל גִּבּוֹרֵי הַחַיִל עֲשֶׂרֶת אֲלָפִים גּוֹלֶה וְכָל הֶחָרָשׁ וְהַמַּסְגֵּר לֹא נִשְׁאַר זוּלַת דַּלַּת עַם הָאָרֶץ" (פסוק יד).

במקום יהויכין ממליך מלך בבל את "מַתַּנְיָה דֹדוֹ", בנו השלישי של יאשיהו  ומסב את שמו ל"צִדְקִיָּהוּ" (פסוק יז) כדי לסמל את ריבונותו באזור.

ואולם, גם צדקיהו מורד בסופו של דבר בבבל.

תוצאות המרד:  נְבוּכָדְנֵצָר צר על ירושלים  במשך כמעט שנתייםַ: "ויֶּחֱזַק הָרָעָב בָּעִיר וְלֹא הָיָה לֶחֶם לְעַם הָאָרֶץ" (פסוק ג). בתשעה לחודש הרביעי (חודש תמוז) נפרצת חומת ירושלים. צדקיהו המלך שמנסה להימלט- נתפש, נלקח למלך בבל ונשפט על ידו בחומרה ובאכזריות. בשבעה לחודש החמישי (חודש אב) נשרף המקדש, וחומות ירושלים נותצו. העם – מוגלה לבבל. כלי המקדש ואוצרותיו נבזזו ונלקחו לבבל.

ומי נשאר בארץ?

"וּמִדַּלַּת הָאָרֶץ הִשְׁאִיר רַב טַבָּחִים לְכֹרְמִים וּלְיֹגְבִים" (פסוק יב). על החקלאים שנותרו לעבד את אדמת יהודה, ולעבוד את מלך בבל, כלומר להעלות לו מס, הופקד גדליה בו אחיקם. אבל בחודש השביעי (תשרי) נרצח גדליה כתוצאה מסכסוך יהודאי פנימי; ומי שנותר - ברח למצרים.

פרטים חשובים על המצור על ירושלים ניתן למצוא בנבואות ירמיהו ויחזקאל.

 

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

העשרה - מגילת רות
מגילת רות היא אחת מחמש מגילות, ונהוג לקרוא בה בחג השבועות. המגילה מרבה לדבר על ענייני חסד.
שמואל א' ח: העם דורש מלך
מדוע רוצים בני ישראל להמליך עליהם מלך? האם הדרישה הזו מוצדקת?
ישעיה א: בנים גידלתי ורוממתי
האם יש משמעות לתפילה והקרבת קרבנות שנעשות לצד עוולות חברתיות?
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.